Noviteti
38

Novi Porsche 911 Carrera predstavljen u Sarajevu

Piše: E. Z.
Foto: E. Z./Klix.ba
Na svečanoj premijeri i zabavi u prodajnom salonu Porsche automobila kompanije Porsche BH d.o.o. kupcima i javnosti predstavljen je potpuno novi model 911 Carrera. Suptilne izmjene uz savršen spoj tradicije i najsavremenije tehnologije opet pokazuju da Porsche ima nepogrješiv recept za vrhunski sportski automobil.

Porsche 911 je najprodavaniji sportski automobil već desetljećima, a sada njegova nova generacija dodatno podiže nivo, i to u najboljim manirima ove marke. Bez previše pompe, sa fokusom na najvažnijim elementima, kao što su tehnologija, motori i usavršavanje dizajna.

Sa novim inovativnim turbo bokser motorima, naprednom šasijom koja još uspješnije kombinuje vrhunske performanse i udobnost, kao i s novim infotainment sistemom, 911 Carrera je unaprijeđena u svim segmentima koji su bili nužni da i dalje ostane na liderskoj poziciji.

Zahvaljujući Porscheovom iskustvu s razvojem turbo motora, koje traje više od četiri desetljeća, kako u trkaćim, tako i u cestovnim sportskim autima, novi motori u novoj 911 Carreri, postavljaju standarde u pogledu performansi, užitka u vožnji i efikasnosti. Također, prvi put je na Carreri dostupan i sistem upravljanja zadnjim točkovima, koji potpuno mijenja dimenziju upravljivosti i manevrisanja ovim jedinstvenim sportskim automobilom.

Vanjski izgled 911 Carrere također donosi dosta novosti, iako se to ne čini tako na prvi pogled. Tu su sada potpuno nova prednja svjetla sa prepoznatljiva četiri LED dnevna svjetla u svakom faru, kao i suptilan detalj novih ručki na vratima. Možda najveća novost je redizajnirani zadnji poklopac motora s vertikalnim "žaluzinama", koji je izveden u crnoj boji. Svakako, primijetit ćete i nova zadnja svjetla s oštrim LED pozicionim svjetlima i karakteristična četiri LED svjetla kočnica.

U unutrašnjosti se ističe novi Porsche Communication Management s multi-touch ekranom koji nudi znatno proširen niz funkcija i pojednostavljeno upravljanje svim aplikacijama i funkcijama.

Novi turbo motori donose povećanje snage od 20 KS u kombinaciji s manjom potrošnjom goriva. Potpuno nova generacija motora sa bi-turbo tehnologijom prednabijanja zraka izoštrava jedinstevno iskustvo vožnje u 911 Carreri, pa je sa ukupnih 370 KS snage na zadnjim točkovima Carrera u svakom trenutku spremna za eksplozivno ubrzanje.

Motor u snažnijem modelu 911 Carrera S trenutno isporučuje 420 KS. U oba slučaja to predstavlja povećanje snage za 20 KS u odnosu na prethodne modele, a oba motora imaju radnu zapreminu od tri litra.

Carrera je tako došla u rang performansi istinskih supersportskih automobila, pa do 100 km/h ubrzava za samo 4,4 sekunde, dok Carreri S treba još kraćih 4,1 sekundu.

Ponuda Porschea u Bosni i Hercegovini je tako sada potpuno osvježena, a 911 Carrera na našem tržištu do registracije košta od 185.354 KM sa PDV-om, dok brža Carrera S košta od 212.585 KM s PDV-om. Jasno, govorimo o osnovi ponude modela 911, jer u novoj generaciji su dostupne i Cabriolet, Carrera 4, Targa, Turbo, Turbo S i GT3 verzije, od kojih je svaka doslovno svijet za sebe.