Noviteti
7

BMW predstavio Seriju 4 u Gran Coupé verziji

Klix.ba
BMW s ponosom predstavlja novi BMW serije 4 Gran Coupé, prvi kupe s četiri vrata u premium srednjoj klasi.

Nakon lansiranja serije 4 coupe i kabriolet, Gran Coupé je treći model koji će se pridružiti BMW-ovoj seriji 4. Ovaj model je duži, širi i dinamičniji od bilo kojeg prethodnog modela u srednjoj klasi i to zbog uravnoteženih proporcija vozila. Novi BMW serije 4 Gran Coupé kombinira elegantan izgled kupea s funkcionalnošću modela s četiriju vrata uključujući lako pristupačan prtljažnik.

BMW serije 4 Gran Coupé ima potpuno iste dimenzije kao coupé s dvoja vrata: dugačak je 4638 mm, širok 1825 mm i ima međuosovinski razmak od 2 810 mm. Sprijeda su oba modela identična i dijele tipične karakteristike BMW dizajna kao što su dvostruki bubrezi, dula dvostruka kružna svjetla te veliki otvor za zrak u prednjem dijelu. Međutim, krov BMW-a serije 4 Gran Coupé je 12 mm viši, 112 mm duži i lagano produljen omogućujući tako glatki prijelaz straga prema stražnjem dijelu vozila i prtljažniku.

Proširena linija krova naglašava eleganciju i sofisticiranost BMW serije 4 Gran Coupé. Isto tako, ima više prostora za glavu u unutrašnjosti, a da ne spominjemo dodatnu udobnost. Prtljažnik zapremnine 480 litara je za 35 litara veći nego u verziji s dvoja vrata.

BMW serije 4 Gran Coupe na tržište dolazi s pet snažnih i efikasnih motora. Svi su opremljeni BMW-ovom TwinPower Turbo tehnologijom te imaju turbopunjače i direktno ubrizgavanje goriva pod visokim pritiskom.

Tri turbobenzinska motora razvijaju od 184 KS (420i) preko 245 KS (428i) do 306 KS u modelu 435i. Dva turbodizelska motora razvijaju 143 KS (418d) do 184 KS (420d). Svi motori ispunjavaju EU6 normu o ispušnim plinovima.

U standardnoj opremi je ručni mjenjač sa šest stepeni prenosa, a moguće je doplatiti za automatski mjenjač s osam stepeni prijenosa. Na početku prodaje xDrive pogon na sva četiri kotača bit će dosptupan na modelima 428i Gran Coupe i 420d Gran Coupe. Od ConnectedDrive opcija na raspolaganju će, između ostalog, biti navigacijski sistem Professional, Head-Up ekran u boji, aktivni tempomat, sistemi za integraciju pametnih telefona u vozilo itd.