U zadnjih 10 godina
60

Nikad bolja prodaja novih automobila u BiH, broj registracija u aprilu kao u najbolja vremena

A. M.
Da broj registracija novih automobila iz mjeseca u mjesec raste pokazuju brojke i za prošli mjesec. Iako automobili, čini se, nikada nisu bili skuplji, april je bio kao u zlatna vremena bh. tržišta, jer su fizička i pravna lica registrovala 1.236 automobila, što je skoro 23 posto više nego isti mjesec lani.

Nakon četiri mjeseca ove godine, osiguravajuće kuće su registrovale skoro 4.000 novih automobila, što predstavlja rast od skoro 10 posto u odnosu na isti period lani.

Aprilsko sunce je bilo posebno inspirativno za bosanskohercegovačke kupce, koji su registrovali 229 novih automobila više nego u istom mjesecu 2023. godine i istovremeno 208 novih automobila više nego u martu ove godine. Iako automobili čini se nikad nisu bili skuplji, tržište je prošli mjesec zabilježilo 1.236 registracija, od čega su 1.045 bili putnički, a 191 laki komercijalni automobili. Ova brojka nas vraća djelimično u 2007. i 2008. godinu, zlatni period za bh. tržište novih automobila.

Škoda (183 registracija) kao tradicionalno najprodavaniji brend prošlog mjeseca je imala raspoloženije pratioce. Naime, mimo Škode, marke koje su u aprilu takođe "prebacile" 100 registracija su: Volkswagen (123), Renault (120), Dacia (112) i Toyota (106).

Više od trećine Škodine prodaje činila je očekivano Octavia, dok je kod Volkswagena dominirao Caddy. Kod Renaulta je to bio Clio (58% ukupne prodaje), a kod Dacije je najbolje "radio" dizelski Duster, s obzirom da je uvoznik pripremio "oproštajnu" kampanju s akcijskom cijenom ispod 40.000 KM. Toyota je ponovo najbolji posao napravila s modelom Yaris Cross, kojih je registrovano tačno pola (53) od ukupnog broja isporuka.

Ove brojke su dijelom rezultat tenderskih prodaja, budući da prodaja u BiH zavisi od pravnih lica, koji su prošli mjesec, prema statistici IDDEEA-e prvi put registrovali skoro 65 posto skoro svih novih automobila. Istovremeno, pojedini kupci su mudro iskoristili posljednje primjerke modela dostupnih s dizel motorom, kao što je bio slučaj s Dacijom Duster, a čiji nasljednik uskoro stiže samo s benzicima i hibridima.

Kada je u pitanju prodaja po pogonskim motorima, bosanskohercegovačko tržište sve više povjerenja daje benzincima, koji zauzimaju skoro polovinu tržišta. Tako su u aprilu registrovana 572 benzinca (46%), 431 dizelaš (35%), 161 hibrid (13%) i 62 vozila s pogonom na benzin/plin (5%). Prodaja električnih vozila (registrovano 10 primjeraka) je zanemariva, jer kupci još uvijek čekaju zeleno svjetlo za subvencije.