auto
6

Budućnost je tu: Kompanija Tesla objavila video upotrebe novog sistema autonomne vožnje

Klix.ba
Kompanija Tesla Motors objavila je uvođenje novog hardvera koji će omogućiti još bolje performanse u slučaju kada vozač potpunu kontrolu prepušta automobilu.

Kako je kompanija naglasila, hardver će biti prisutan na svim budućim vozilima iz Tesline tvornice, uključujući Model S, Model X i budući Model 3. Riječ je o tzv. autonomiji petog nivoa koja će automobilu omogućiti vožnju u svim vremenskim uslovima.

Teslina vozila će sada biti opremljena sa 12 novih ultrazvučnih senzora, osam kamera koje prate okolinu pod uglom od 360 stepeni, a kruna novog hardvera će biti i do 40 puta moćniji kompjuter pomoću kojeg će sistem biti procesuiran.

I pored loše reputacije autonomne vožnje, čija je upotreba naziva čak i zabranjena u Njemačkoj, Tesla odlučno ide ka usavršavanju, a čelnik kompanije Elon Musk dodaje da je novi hardver bolji od ljudskih sposobnosti.

Svemu je kumovao i video koji prikazuje navigiranje kroz kompleksno urbano područje. Podsjećamo da je autonomna opcija u Teslinim automobilima do sada korištena samo na otvorenoj cesti, odnosno na autoputevima.