Šta nas čeka
18

Više od polovine mladih iz 16 zemalja vjeruje da smo zašli u deceniju nuklearnog rata

N.I.
Foto: Printscreen/YouTube/IAmBrian
Foto: Printscreen/YouTube/IAmBrian
Čak 54% milenijalaca sumorno gleda na budućnost čovječanstva u idućih deset godina. Prema podacima ankete Međunarodnog odbora Crvenog križa, više od polovine ispitanika starosti između 20 i 35 godina vjeruje da će izbiti nuklearni rat tokom idućeg desetljeća.

U anketi je učestvovalo 16.000 milenijalaca iz 16 zemalja svijeta: Afganistana, Kolumbije, Francuske, Indonezije, Izraela, Malezije, Meksika, Nigerije, Palestine, Rusije, Južne Afrike, Sirije, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

Polovina ovih država je trenutno zahvaćena nekom vrstom oružanih sukoba.

Ispitanici u Maleziji najviše strepe od nuklearnog napada koji bi se mogao dogoditi uskoro, dok Sirijci o tome brinu najmanje, prenosi Vox.

Nuklearni rat najveća prijetnja civilizaciji

Nisu samo mladi ti koji strahuju od nuklearne kataklizme. Tokom Svjetskog ekonomskog foruma u januaru 2018., oko hiljadu svjetskih lidera, biznismena i pripadnika drugih industrijskih sektora je u anketi navelo nuklearni rat kao najveću prijetnju čovječanstvu.

Strepnja, u ovom slučaju, nije bezazlena. Mogućnost obračuna nuklearnim oružjem između SAD-a i Sjeverne Koreje i dalje postoji, a zaoštravaju se i odnosi između Indije i Pakistana. Obje južnoazijske države su opremljene nuklearnim arsenalom. Ipak, najveći je strah od potencijalnog rata između SAD-a i Rusije, najvećih svjetskih nuklearnih sila, čije su bojne glave uperene jedna u drugu od početka Hladnog rata.

Treći svjetski rat na pomolu

Osim nuklearne katastrofe, milenijalci su zabrinuti i mogućnošću izbijanja trećeg svjetskog rata, pa je čak 47% ispitanika ankete Međunarodnog odbora Crvenog križa priznalo da očekuje doživjeti ovaj scenarij.

Sumorni pogledi na svijet ispitanika naveli su predsjednika Odbora Petera Maurera okarakterizirati milenijalce kao zabrinute fataliste pune nade.

"Okolnosti ne postaju lakše za milenijalce. Žive u svijetu u kojem ratovi postaju sve složeniji", ističe Maurer.

On također smatra da je u njihovim rukama budućnost svijeta, jer su upravo oni lideri sutrašnjice koji će donosi odluke. Maurer vjeruje da će milenijalce strah od budućih događaja potaknuti učiniti sve kako bi spriječili ostvarenje najgoreg scenarija. U tome on vidi nadu.

Ratovi stvar prošlosti?

Anketa je također pokazala da većina mladih u svijetu ratove i konflikt smatra nepotrebnim, u čemu se osobito ističu stanovnici područja zahvaćenih ratnim stanjem.

Zaključak je da ovakvo morbidno viđenje budućnosti ne govori puno o milenijalcima, koliko o naraštaju koji trenutno upravlja svijetom.