Sjevernokorejski lider
76

Kim Jong Un upozorio na nuklearni napad ako ga neprijatelji isprovociraju: Washington i Seoul uznemireni

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Upozorenje sjevernokorejskog lidera Kim Jong Un-a Kimovo uslijedilo je nakon sastanka Južne Koreje i Sjedinjenih Država prošle sedmice u Washingtonu.

Pjongjang je istaknuo da neće oklijevati da pokrene nuklearni napad ako bude "isprovociran nuklearnim oružjem", objavili su državni mediji u četvrtak, dok su Seul i njegovi saveznici pozvali na "dijalog bez preduvjeta".

Kimovo upozorenje uslijedilo je nakon sastanka Južne Koreje i SAD-a prošle sedmice u Washingtonu, gdje su razgovarali o nuklearnom odvraćanju u slučaju sukoba sa Sjeverom.

Dnevni red sastanka uključivao je "nuklearno i strateško planiranje", a saveznici su ponovili da bi svaki nuklearni napad Pjongjanga na Sjedinjene Države ili Južnu Koreju rezultirao ukidanjem sjevernokorejskog režima.

Kim je svom vojnom birou za rakete rekao da "ne oklijeva lansirati čak ni nuklearni napad kada ga neprijatelj isprovocira nuklearnim oružjem", objavila je u četvrtak službena korejska centralna novinska agencija Pjongjanga.

Washington, Seoul i Tokio su ubrzo nakon toga objavili saopštenje, pozivajući tu nuklearno naoružanu zemlju da prestane s daljim provokacijama i prihvati poziv na uključenje u suštinski dijalog bez preduvjeta.

Tri zemlje su pojačale odbrambenu saradnju suočene sa rekordnom serijom testova oružja Pjongjanga ove godine, a u utorak su aktivirale sistem za razmjenu podataka u realnom vremenu o lansiranju sjevernokorejskih projektila.

Pjongjang vidi vježbe SAD-a i njihovih saveznika kao probu za invaziju i dugo je opravdavao svoje brzo lansiranje projektila kao neophodne kontramjere.

"Dvije Koreje su na vrhuncu eskalacije retorike i prijetnji preventivnim udarima. Najnovija dešavanja jasno odražavaju ozbiljnost situacije i trenutno turbulentno stanje stvari na Korejskom poluostrvu", rekao je za AFP tim povodom Yang Moo-jin, predsjednik Univerziteta za sjevernokorejske studije u Seulu.