Blef ili?
68

Medvedev zaprijetio nuklearnim napadom na Washington, London, Kijev i Berlin

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, danas je zaprijetio da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje protiv SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Ukrajine ako Moskva izgubi sve okupirane ukrajinske teritorije.

Medvedev, koji je također bivši predsjednik Rusije, više puta je prijetio da će upotrijebiti nuklearno oružje, ali prijetnje se do sada nisu ostvarile. Njegovi kritičari kažu da su njegove izjave blef, a ne istinski planovi Rusije i da imaju za cilj da uplaše Zapad da napravi ustupke.

Medvedev je sebe ranije predstavljao kao liberala, ali je postao jedan od najagresivnijih ruskih proratnih zagovarača otkako je počela invazija na Ukrajinu 2022.

"Pokušaji da se obnove granice Rusije iz 1991. godine dovešće samo do jedne stvari – globalnog rata sa zapadnim zemljama uz upotrebu čitavog našeg strateškog (nuklearnog) arsenala protiv Kijeva, Berlina, Londona i Washingtona. I protiv svih drugih prelijepih historijskih mjesta koja su odavno uključena u leteće ciljeve naše nuklearne trijade", rekao je Medvedev.

U jesen 2022. Rusija je anektirala četiri ukrajinske oblasti – Zaporošku, Donetsk, Lugansk i Kherson – nakon što su održani referendumi u okupiranim dijelovima ovih regija.

U svom najnovijem postu, Medvedev je rekao da potencijalni poraz Rusije u ratu protiv Ukrajine i "raspad zemlje" mogu izazvati nuklearni rat.

Medvedev, bliski Putinov saveznik, redovno je prijetio Ukrajini i NATO-u nuklearnim napadom. Međutim, bio je ismijavan jer njegove brojne nuklearne prijetnje nisu rezultirale nikakvim akcijama.

U maju 2022. rekao je da slanjem oružja i obukom ukrajinskih vojnika NATO "povećava vjerovatnoću direktnog i otvorenog sukoba između NATO-a i Rusije".

Od tada je hiljade ukrajinskih vojnika obučeno u zemljama NATO-a, a saveznici su isporučili različite vrste oružja, uključujući rakete dugog dometa, glavne borbene tenkove i artiljerijske sisteme.