Pripremaju vojsku
29

Ruski naučnici napravili simulator za testiranje nuklearnih eksplozija kako bi trenirali

F. H.
Projektil sa nuklearnom bojevom glavom (Foto: WIkimedia)
Projektil sa nuklearnom bojevom glavom (Foto: WIkimedia)
Ruski naučnici proizveli su simulator koji oponaša zemaljsku nuklearnu eksploziju kako bi bolje uvježbali moskovske kopnene snage za borbene operacije koje uključuju atomsko oružje.

Prema izvještaju novinske kuće TASS koju podržava Kremlj, simulator su razvili istraživači s Ruske vojne akademije za logistiku. Uređaj pruža "jasnu simulaciju vizualnih karakteristika - učinak udara, svjetlosni bljesak i oblak prašine u obliku gljive nuklearne eksplozije na zemlji".

"Izum će se koristiti u vježbama i praktičnoj obuci s vojnim jedinicama radi poboljšanja kvalitete obuke Kopnene vojske za borbena djelovanja u kontekstu upotrebe nuklearnog oružja, kao i radijacijskih, hemijskih, bioloških jedinica kopnenog izviđanja za utvrđivanje parametre i otkriti epicentar nuklearne eksplozije", navodi se u izvještaju TASS-a.

Novi uređaj zamijenit će ruski zastarjeli simulator nuklearne eksplozije IU-59, koji je prema izvještaju TASS-a "sada zastario".

Napetosti zbog opasnosti od nuklearnog sukoba porasle su posljednjih godina u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin izazvao je zabrinutost prošle godine nakon što je Moskva objavila da prenosi neke od svojih nuklearnih raketa u Bjelorusiju, gdje je predsjednik Aleksandar Lukašenko služio kao blizak saveznik Kremlja.

Putin je u julu 2023. rekao da je raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja pod kontrolom Minska "element odvraćanja tako da svi oni koji razmišljaju o tome da nam nanesu strateški poraz ne budu nesvjesni ove okolnosti", što je direktno upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama i drugim članicama NATO-a koje su podržavale kijevsku vojsku tokom rata u Ukrajini.

Drugi Putinovi saveznici također su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti nuklearnog sukoba između Rusije i Zapada. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je prošle sedmice u objavi na svom Telegram kanalu da bi Moskva mogla odgovoriti nuklearnim udarom ako Ukrajina pokrene napad na rusko tlo uz pomoć raketa dugog dometa koje isporučuje Zapad. Medvedev, koji je sada zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, prethodno je u prosincu 2022. upozorio da bi zemlje NATO-a pomoćnice Ukrajine mogle biti "legitimne vojne mete" dok rat traje.

Ministarstvo odbrane SAD-a objavilo je u oktobru 2023. godine da Washington radi na razvoju nove nuklearne bombe s kapacitetom da pogodi neodređene ciljeve. Odluka o izradi ažuriranog oružja uslijedila je nakon pregleda nuklearnog položaja Ministarstva odbrane 2022., u kojem su autori izvještaja identificirali potrebu da SAD unaprijedi svoj nuklearni arsenal kako bi odvratio protivnike poput Rusije i Kine.