Centralna banka
30

Zabrinjavajući podaci Elvire Nabiuline: Ruska ekonomija, pregrijavanje i sakrivanje kursa rublje

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Predsjednica Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina održala je danas konferenciju za medije nakon velikog sastanka sa Upravnim odborom banke na kojem se razgovaralo o utjecaju vanjskih faktora na rusku ekonomiju kao i o stanju ekonomije općenito.

Vjerovatno najvažnija odluka sa sastanka je ona koja se odnosi na ključnu kamatnu stopu koja će, prema riječima Nabiuline, ostati nepromijenjena.

"Odlučili smo zadržati ključnu kamatnu stopu na 16 posto na godišnjem nivou. Trenutni inflatorni pritisci postepeno popuštaju, ali ostaju visoki. Zbog preostale povećane domaće tražnje, koja nadmašuje mogućnosti proširenja ponude, inflacija će se vraćati na cilj nešto sporije nego što je Banka Rusije predviđala u februaru. Centralna banka je spremna zadržati visoku ključnu stopu onoliko dugo koliko je potrebno za stabilizaciju inflacije", navela je Nabiulina.

Također, šefica Centralne banke govorila je i o tzv. pregrijavanju ruske ekonomije.

"Pregrijavanje ruske ekonomije se nastavlja. Potražnja i dalje nadmašuje mogućnosti za proširenje ponude. Signali takvog pregrijavanja bili bi porast potrošačke aktivnosti i kreditiranja, kao i pojačana zategnutost tržišta rada. Svi ovi faktori bi utjecali na dinamiku inflacije i inflatorna očekivanja. Shodno tome, ako se proces dezinflacije zaustavi, mogli bismo čak biti primorani da podignemo ključnu stopu. Želim da naglasim da ovo nije osnovni scenarij", rekla je ona.

Poručila je i kako je privreda fokusirana na domaće tržište dok se udio neto izvoza smanjuje.

"Visoki profiti u korporativnom sektoru doprinijet će rastu domaćih investicija. Ukupan finansijski učinak ruskih kompanija dostigao je skoro 34 triliona funti u posljednjih 12 mjeseci", navela je.

Nabiulina je govorila i o vještačkom fiksiranju kursa rublje rublje.

"To će naštetiti ekonomiji i ovaj put nije prihvatljivo za Rusiju. Centralna banka je odlučila da ne objavi prognozu putanje kursa rublje. Regulator vidi povećanje rizika od sekundardnih sankcija i komplikacija međunarodnih plaćanja. Istovremeno, prerano je razgovarati o proširenju ograničenja za razmjenu blokirane imovine sa sadašnjih 100.000 hiljada rubalja", pojasnila je.

Također, na konferenciji za medije, Nabiulina je izrazila i određene zabrinutosti.

"Rigidnost tržišta rada raste u svim regijama Rusije. Oko 70 posto ruskih preduzeća primijetilo je nedostatak osoblja. Centralnu banku ne brine stopa rasta potrošački kredita, već gomilanje rizika za građane i banke. Davanje 'besplatnog novca' određenim industrijama dovest će do pogoršanja kreditiranja ostatka privrede", zaključila je Nabiulina.