drugi poziv
47

Mozaik omladinske banke: Šansa za biznise i projekte mladih otvorena još 48 sati

Klix.ba
Mozaik omladinske banke pozivaju mlade da iskoriste preostala sredstva u fondovima za svoje biznise i projekte.

Prema riječima Belme Ramić, aktivistice iz Omladinske banke Živinice, aktivizam je odličan put za unapređivanje ne samo zajednice nego i ličnih profesionalnih vještina: "Kroz različite vidove aktivizma imamo priliku proširiti svoje vidike, upoznati profesionalce iz raznih oblasti i naučiti stvari kojih nema u udžbenicima. Tako kreiramo kvalitetniju verziju sebe i zajednici poklanjamo jednu više svestranu i društveno aktivnu osobu".

Samo u prvom pozivu Mozaik omladinskih banaka u februaru ove godine, 1.672 mlade osobe poput Belme su iskoristile priliku da uz pomoć granta od 1.800 KM pokrenu društveni projekat i urade sjajne promjene za sebe i za svoju zajednicu. Rezultat je 530 projekata širom naše zemlje gdje kroz sportske, kulturne, edukativne i brojne druge sadržaje mladi ljudi poklanjaju vrijedan doprinos svojim zajednicama. Za sve koji se žele pridružiti ovom pokretu, druga ovogodišnja šansa je otvorena još dva dana u 17 opština, općina i gradova zaključno sa srijedom 8.5. do 14 sati u zajednici Rolify.

Ovaj poziv je druga ovogodišnja prilika i za mlade u 36 zajednica da registruju svoj biznis koristeći grant od 2.000 KM. Među 69 mladih koji pokreću svoj biznis zahvaljujući prvom pozivu Mozaik omladinskih banaka je i dvadesetsedmogodišnja Snežana Kreća iz Novog Grada koja uskoro otvara svoj fitnes centar SheFit: "Mladima koji razmišljaju o pokretanju svog biznisa poručila bih da slijede svoje strasti, budu hrabri i uporni u ostvarivanju svojih ciljeva, da se obrazuju, budu spremni na izazove i da krenu sa malim koracima ka velikom uspjehu, jer nema ljepšeg osjećaja nego da radite ono što volite".

Preostali fond za pokretanje biznisa je dostupan u 36 Mozaik omladinskih banka i otvoren je do 8.5.2024. godine do 14 sati u zajednici Rolify. Mozaik omladinske banke su panterski program Fondacije Mozaik i 50 općina, opština i gradova širom Bosne i Hercegovine koje su 2024. godini otvorile fond od gotovo milion konvertibilnih maraka za projekte i biznise mladih. Nakon odličnih rezultata na prvom pozivu, preostali fond raspolaže sa nešto više od 230.000 KM koje su sjajna prilika za mlade širom BiH. Kriteriji, kao i dodatne informacije o pozivu su dostupne u zajednici Rolify.