Svijet
10

Tvrdio da je terorista: Pijani beskućnik uzrokovao evakuaciju aerodroma u Amsterdamu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Poljski beskućnik pod dejstvom alkohola koji je tvrdio da je "terorista" uzrokovao je djelimičnu evakuaciju aerodroma Amsterdam-Schiphol u utorak navečer, tri sedmice nakon napada u susjednoj Belgiji, saopćila je žandarmerija u srijedu.

"Primili smo telefonski poziv oko 21.30 sati koji je ukazivao na sumnjivu situaciju na Schipholu", saopćila je žandarmerija na facebook stranici. Čovjek koji je nosio dva ranca je zatim uhapšen.

"On je tvrdio da je terorista i stoga je odveden", tvrdi isti izvor. Dvije torbe su pregledali stručnjaci za deminiranje, a žandarmerija je u međuvremenu evakuirala trg Jan Dellaert i bulevar.

Potom je saopćeno da nije pronađena nikakva sumnjiva supstanca te je sigurnosni perametar ukinut oko 02.00 sati (00.00 po srednjoevropskom vremenu).

Desetak agenata s teškim naoružanjem interveniralo je u toku noći na aerodromu Schiphol i evakuiralo stotine osoba nakon što su informirani o "sumnjivoj situaciji", tačno tri sedmice nakon napada u Bruxellesu u kojem su poginule 32 osobe na aerodromu Zaventem i u metrou.

Osumnjičenik je saslušan u srijedu ujutro i "činilo se da je davao izjave pod dejstvom alkohola", dodala je žandarmerija.

Slučaj je proslijeđen tužilaštvu, koje treba donijeti odluku o eventualnom slanju pred sudiju.

S brojnim međunarodnim vezama, Schiphol, koji se nalazi 16 kilometara od glavnog holandskog grada Amsterdama, kao jedno od najvažnijih zračnih čvorišta u Evropi preveze oko 50 miliona putnika svake godine.

Zabrinutost je porasla u Holandiji nakon napada 22. marta u susjednoj Belgiji, za koje je odgovornost preuzela, kao i za napade u novembru u Parizu, džihadistička grupa Islamska država.

Holandska vlada je podigla nivo sigurnosti na željezničkim stanicama, aerodromima u zemlji i pojačala kontrole na granici s Belgijom.

Više od 200 Holandđana, od kojih 50 žena, pridružilo se redovima IS-a u Iraku i Siriji, informacije su holandskih obavještajnih službi, objavila je novinska agencija AFP.