Kontroverzno prisustvo
38

Propalestinski protesti ispred muzeja holokausta u Amsterdamu: Na otvaranje došao izraelski predsjednik

L. S.
Propalestinski aktivisti organizovali su demonstracije ispred Nacionalnog muzeja holokausta u Amsterdamu u znak protesta protiv izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga koji je danas prisustvovao otvaranju izložbe.

Muzej priča priče o nekim od 102.000 Jevreja koji su deportovani iz Nizozemske i ubijeni u nacističkim logorima tokom Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

"Ovaj muzej nam pokazuje kakve razorne posljedice može imati antisemitizam", rekao je kralj na svečanom skupu u obližnjoj sinagogi.

Osim Herzoga, očekuje se da će prisustvovati i niz drugih zvanica, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea, austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena i Manuelu Schwesig, predsjednicu gornjeg doma njemačkog parlamenta, Bundesrata.

Međutim, poziv Herzoga da prisustvuje otvaranju izazvao je kontroverzu dok traje rat i genocid u Gazi.

Herzog i nizozemski kralj Willem-Alexander službeno su otvorili prvi Muzej holokausta u Nizozemskoj, ali su taj dan obilježili i propalestinske pristalice koji su pozivali na prekid vatre u Gazi.

Tačnije, propalestinske organizacije organizirale su proteste protiv Herzogovog prisustva na otvaranju muzeja.

Herzog je rekao da je muzej poslao "jasnu i snažnu izjavu: zapamtite, zapamtite užase rođene iz mržnje, antisemitizma i rasizma i nikada više ne dozvolite da oni procvjetaju".

"Nažalost, nikad više nije sada, upravo sada. Jer u ovom trenutku mržnja i antisemitizam cvjetaju širom svijeta i protiv toga se moramo boriti zajedno", dodao je on.

Podsjećamo, 31.000 Palestinaca je poginulo u ratu, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja Gaze.

Nizozemska propalestinska organizacija "The Rights Forum" nazvala je Herzogovo prisustvo "šamarom Palestincima koji mogu samo bespomoćno gledati kako Izrael ubija njihove voljene i uništava njihovu zemlju".