Velika operacija
102

Turske trupe će ući u Irak: Tampon zona veličine Crne Gore je početak plana za uništavanje PKK

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Iračke vlasti službeno su odobrile ulazak turskih snaga na njihov teritorij. Iračko-turski sporazum dopušta Turskoj da vojno uđe u područje veličine 300 sa 40 km unutar iračkog teritorija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je Bagdad 22. aprila, što je bila njegova prva posjeta Iraku od 2011. Tokom posjete, obje su zemlje potpisale zajednički sigurnosni sporazum koji dopušta Turskoj provođenje vojnih operacija protiv PKK duboko unutar iračkog teritorija. Zauzvrat, Irak će dobiti povećan protok vode iz Turske.

Sporazumom su najmanje zadovoljni irački Kurdi s obzirom na to da podrazumijeva napade na njih.

"Iračke vlasti su formalno odobrile invaziju turske države na njihovu zemlju; to jest, učinile su ozbiljne ustupke Turskoj u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Iraka", rekao je Zagros Hiwa, glasnogovornik vanjskih odnosa Unije zajednica Kurdistana (KCK) za The New Arab.

Glasnogovornik je također potvrdio medijske izvještaje da je, prema dogovoru, Bagdad dao zeleno svjetlo Ankari za ulazak u irački teritorij.

"Suština dogovora je da se veliki dijelovi iračkog i kurdskog teritorija, veliki poput Libana, prepuste turskoj invaziji. Prema ovom dogovoru, Turska bi imala pravo izvršiti ući na područje od 300 km dugo i 40 km široko unutar iračkog teritorija. Turska je izgradila više od stotinu vojnih baza u iračkom Kurdistanu", dodao je Hiwa.

Tampon zona veličine 12 hiljada kvadratnih kilometara je približna površini Crne Gore.

U međuvremenu, tri iračka izvora u Bagdadu i Erbilu, govoreći za Al-Araby Al-Jadeed, spomenula su da se Erdogan vratio u Ankaru s iračkim ovlaštenjem da pokrene vojnu operaciju protiv militanata PKK-a unutar Iraka unutar područja gdje su oni postoje u planinama Gara.

Iračko odobrenje precizira da operacije trebaju biti unutar nenaseljenih područja pod kontrolom PKK ili područja u kojima PKK kontrolira i sprječava ulazak kurdskih Pešmerga snaga ili snaga iračke vojske.

Prema novom sporazumu, Irak će dobiti prioritet u svom udjelu vode iz rijeka Tigris i Eufrat. Turska će također pomoći Iraku u uvođenju modernih tehnika navodnjavanja i optimizaciji korištenja vode u poljoprivredi.

Irački dužnosnici nedavno su rekli da se iračke sigurnosne snage neće angažirati u borbi protiv boraca PKK-a koji se nalaze u krutim planinskim područjima preko iračke granice s Turskom i Iranom. Međutim, priznali su da bi Irak mogao dijeliti obavještajne podatke s Turskom.

Odgovarajući na pitanja misli li da bi iračke sigurnosne snage ili KRG pešmerga snage bile raspoređene u borbi protiv PKK-a, Hiwa je rekao da su iračke vlasti u najboljoj poziciji da riješe ovo pitanje.

"S našeg gledišta, ove operacije su dio genocidne politike turske države protiv Kurda i mi smo odlučni braniti naš narod", dodao je Hiwa.

PKK, kurdske separatističke snage koje se bore protiv Turske, osnovao je Abdullah Ocalan kasnih 1970-ih. PKK, koju Turska, Sjedinjene Američke Države i EU označavaju kao terorističku organizaciju, pokrenula je oružani rat protiv turske vojske od 1984. godine.