Održana sjednica
13

Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo nositelje pravosudnih funkcija

S. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je na sjednici koja se održava dva dana (15. i 16. maja) donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Na poziciju suca Okružnog suda u Banjoj Luci imenovan je Igor Cimeša, a na poziciju sutkinje u okviru istog suda Tanja Grubačić-Janković.

Također, Šejla Husić imenovana je na poziciju sutkinje Okružnog suda u Banjoj Luci, kao i Danijela Šarčević.

Na poziciju suca Okružnog suda u Prijedoru imenovan je Ljubo Macanović. Jelena Filipović imenovana je na poziciju sutkinje Okružnog suda u Doboju, dok je Milena Kundačina imenovana na poziciju sutkinje Okružnog suda u Trebinju.

Na poziciju suca Kantonalnog suda u Zenici VSTV je imenovao Nedžada Bakovića.

Milica Bošković imenovana je na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, dok je Mirjana Skoko imenovana na poziciju stručne saradnice Općinskog suda u Širokom Brijegu.

Na poziciju stručne saradnice Općinskog suda u Bugojnu imenovana je Gabrijela Zrno, kao i Amina Razić.

Ahmer Škrijelj imenovan je na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Gradačcu.

Merima Ćatović imenovana je na poziciju stručne saradnice Općinskog suda u čapljini, a Anita Kraljević na poziciju stručne saradnice Općinskog suda u Mostaru.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.