Borbe i u Vovčansku
48

Žestoke borbe na sjeveru Ukrajine: Rusi napadaju ključno selo, na front stigao i Zelenski

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je otišao u Harkov danas, a u kojem se prethodnih dana vode žestoke borbe, rekao je da je situacija u toj regiji na sjeveroistoku Ukrajine zasad uglavnom pod kontrolom, ali da ostaje izuzetno složena.

Prema šefu države, vojska jača svoje trupe u regiji i nanosi značajne gubitke ruskoj vojsci.

Ukrajinski Glavni štab naveo je u svom jutarnjem operativnom izvještaju da su njegove trupe osujetile planove ruskih snaga da se uvuku što je dalje moguće u centar pograničnog grada Vovčansk i tamo se utvrde.

"Ukrajinske oružane snage prisilile su Ruse da znatno smanje intenzitet svojih akcija", saopćila je komanda ukrajinske vojske. Prema njegovim riječima, borbe se nastavljaju na sjeveru grada. Ukrajinski Glavni štab također navodi da je situacija pod kontrolom.

Vitalij Gančev, šef ruske uprave regije Harkov, kojeg je imenovala Moskva, objavio je danas da se ruska vojska sprema zauzeti selo Lypci.

"Najvažniji grad koji je sada na rubu potpunog oslobođenja nedvojbeno je Volčansk (Vovčansk na ukrajinskom)", rekao je Gančev za rusku televiziju, koristeći izraz "oslobođenje", kojim Rusija redovno opisuje svoje osvajanje i okupaciju ukrajinskih teritorija.

I Vovčansk i Lypci nalaze se na sjeveru Harkovske regije, blizu ruske granice. Lypci se nalaze na jednoj od glavnih cesta koje vode prema Harkovu.

Mapa: ISW
Mapa: ISW

Selo je udaljeno dvadesetak kilometara od ruba ovog drugog najvećeg ukrajinskog grada, koji su Rusi pokušali osvojiti u prvim mjesecima invazije na susjednu zemlju. No, u septembru 2022., tokom munjevite ofanzive, ukrajinski vojnici su ih potisnuli iz gotovo cijelog dijela regije Harkov, koji su okupirali Rusi.

Prošle sedmice Rusija je obnovila svoju kopnenu ofanzivu na sjeveru regije Harkov, otvorivši tako novu frontu. Prema ranijim informacijama agencije AP, tamo je naknadno zauzet teritorij površine od oko 100 do 125 kvadratnih kilometara, koji uključuje približno sedam sela.

Kijev je u srijedu saopćio da je Zelenski otkazao inostrane posjete planirane za sljedećih nekoliko dana zbog situacije na prvoj crti fronta.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) napisao je u svojoj posljednjoj redovnoj analizi ocjenjujući razvoj borbi proteklog dana da tempo ruskih ofanzivnih operacija u regiji Harkova nastavlja usporavati.

Prema procjenama analitičara ISW-a, od početka ponovne ofanzive u regiji, ruske snage nisu napredovale više od osam kilometara duboko u ukrajinski teritorij od granice s Rusijom.