Australija
0

Sud zabranio maloljetnici da napusti zemlju kako bi je spriječio da se uda

Sarajevo-x.com
Melbourne
Melbourne
Sudac australskog suda je zabranio 14-godišnjoj djevojci da napusti Australiju jer su joj roditelji dogovorili da se uda za mladića kojeg nikada nije upoznala, piše "Daily Mail".

Pasoš 14-godišnje djevojke je poništen nakon što su australske vlasti saznale da njen otac planira odvesti je u inostranstvo. Djevojka neće moći napustiti Australiju dok ne napuni 18 godina. Zabranu izlaska iz zemlje je izrekao sudac sa porodičnog suda, koji je naložio policiji da ime i podatke djevojke stavi na spisak pod nazivom "Watch List" na kojem se također nalaze kriminalci i utajivači poreza.

Ova mjera je poduzeta kako njen otac ne bi pokušao odvesti je iz zemlje. Ovo je prva ovakva zabrana ikada izrečena u Australiji, u kojoj se nalazi mnogo imigranata koji slijede stare tradicije po kojima žene sinove i udaju kćerke za osobe koje oni uopće ne poznaju. Ova porodica nije imenovana, ali se priča da se radi o muslimanskoj porodici porijeklom iz Makedonije.

Plan odlaska djevojke iz Australije je osujećen kada su službenici za zaštitu djece dobili izvještaj da je djevojka ispisana iz škole kako bi se spremila za putovanje. Sudski dokumenti otkrivaju da su dva službenika ispitala djevojku u njenoj kući dok su joj roditelji bili na poslu.

Službenicima je priznala da je vjerena sa jednim 17- godišnjim dječakom iz druge zemlje i da je samo vidjela njegovu fotografiju. Prema riječima službenika, djevojka nije shvatala da će uskoro stupiti u seksualne odnose i da bi mogla biti zlostavljana. Također, rekla je i da ne zna šta njena majka o misli takvom braku.

Službenik organizacije za zaštitu djece je na sudu rekao da djevojka nije svjesna posljedica koje brak donosi. Dodao je i da bi djevojka bila odvojena od škole i da bi mogla biti seksualno zlostavljana. Plan ovakvog braka je alarmirao i zvaničnike Islamskog savjeta u Victoriji.

Potpredsjednica Savjeta, Sherene Hassan, je rekla za "Daily Telegraph" da su brakovi maloljetne djece perverzni i da u islamu nisu dozvoljeni.

"Prema islamskom zakonu, žena mora dati svoj pristanak na brak bez prisile. Nažalost, neki muslimani ne razlikuju tradiciju i religiju", rekla ja Hassan.