Sastanak u Briselu
0

Silajdžić i Solana razgovarali o ustavnim promjenama

SRNA
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastali su se u nastavku razgovora predstavnika EU s političkim liderima BiH čija su glavna tema ustavne promjene, rekao je dopisniku Srne iz Brisela diplomata iz Solanine kancelarije.

U jučerašnjem petosatnom razgovoru Solane i Silajdžića iza zatvorenih vrata nije bilo konkretnih dogovora, niti je bilo zamišljeno da toga dođe, rekao je diplomata.

On je naveo da je motiv EU isti - pružanje podrške proevropskom kursu u BiH, te motivisanje političkih elita na ispunjavanje pet plus dva cilja i ostalih proevropskih promjena. 

Evropski diplomata nije želio da komentariše rezultate Solanine posjete Washingtonu, niti tok razgovora u BiH o prudskom sporazumu, ali je naveo da postoji zajednička podrška Brisela i Washingtona visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Srna iz drugih izvora saznaje da su i u Briselu u očekivanju novog čelnika u SDA i kursa koji bi on mogao zauzeti prema ustavnim promjenama. 

EU nikada ne iznosi svoje preferencije, ali je očigledno da bi međunarodna zajednica željela da pobijedi onaj koji bi bio najkooperativniji i požurio donošenje ustavnog okvira kojim bi se omogućio dalji napredak BiH prema evropskim integracijama.

Nova američka administracija više će se zanimati za region nego prethodna, ali još se ne zna tačno kako će se postaviti u nekim ključnim pitanjima, rekao je sagovornik Srne. 
Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da će Silajdžić boraviti u Briselu do 21. aprila.