Svijet
0

SAD ponovno poziva Srbiju da izruči odgovorne za ratne zločine

FENA
Američko Državno tajništvo ponudilo je neke inicijalne reakcije povodom tužbe BiH protiv SCG premda napominje da još uvijek proučava presudu prije zauzimanja službenog stava.

"Sjedinjene Države", poručuju iz State Departmenta, "pozivaju sve strane da iskoriste zaključenje ovog procesa koji je pokrenut 1993. godine te da se pomire s prošlošću. Ovo je prilika da se fokusira na pitanja koja su i dalje bitna ljudima u regiji poput pomirenja i obnove".

Američka administracija drži da presuda ne bi trebala poslužiti kao povod za onemogućavanje napora koji vode ka unapređivanju političkih i ekonomskih odnosa diljem Jugoistočne Evrope.

"Dobrosusjedski odnosi su ključni za sve zemlje regije kako bi se priključile euroatlantskoj zajednici", navode u Državnom tajništvu.

Premda Sud nije utvrdio odgovornost države Srbije za genocid u Bosni i Hercegovini, State Department primjećuje da je Sud ukazao na čiunjenicu da Srbija nije utjecala na bosanske Srbe kako bi se spriječio genocid u Srebrenici.

Američka administracija ističe i dio presude koji se odnosi na pomanjkanje saradnje Srbije s Međunarodnim tribunalom za ratne zločine poglavito po pitanju izručenja Ratka Mladića. To predstavlja kršenje obaveza koje proizlaze iz Konvencije o genocidu.

Američka administracija poziva vladu u Beogradu da se pridržava svojih međunarodno preuzetih obaveza, da se pomiri s prošlošću te da usmjeri zemlju u smjeru evropske budućnosti.

Službeni Washington podsjeća da su sve strane u ratu počinile užasne zločine te da Beograd i Sarajevo trebaju uspostaviti sistem odgovornosti te unaprijediti napore za unutarnje i regionalno pomirenje.