Svijet
9

Rumunija želi pojačati svoje vojne kapacitete zbog ruske "opasnosti"

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Rumunija želi pojačati svoje vojne kapacitete zbog "opasnosti" pred ruskim operacijama u susjednoj Ukrajini, izjavio je u utorak premijer Victor Ponta, koji računa dobiti pristanak EU-a za povećanje budžeta za odbranu.

"Rumunija ima legitimno pravo i odgovornost da raspolaže sa svojim vojnim kapacitetima, u skladu s onima u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim članicama NATO-a", rekao je Ponta na susretu sa stranim medijima.

"Zbog toga ćemo nastaviti tražiti sporazum od Evropske komisije o dopunskom budžetu od 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda za odbranu", dodao je on.

Bukurešt je obećao da će svoj budžet dovesti na 1,8 posto BDP-a u 2015. godini i na 1 posto u 2017. godini, ali se nada dobiti derogaciju koja će mu omogućiti da poveća svoje vojne troškove.

"Radi se o legitimnom zahtjevu pred opasnošću koju postavlja porast aktivnosti Rusije u Ukrajini, jer mi smo zemlja članica EU-a i NATO-a najbliža ovoj osjetljivoj regiji", dodao je premijer.

Prema njemu, Bukurešt je već kupio 12 korištenih borbenih aviona F-16 od Portugala, i namjerava preuzeti još 12 aviona, "logično" također F-16, da bi se ispoštovalo obećanje prema partnerima NATO-a.

On je naglasio da su u toku pripreme za pokretanje tendera u skladu s evropskim normama koji će uskoro početi.

Poljska je, također, zabrinuta agresivnim stavom susjedne Rusije, pokrenula sveobuhvatan program modernizacije svojih oružanih snaga i računa potrošiti oko 34 milijarde eura u toku deset narednih godina.