Problemi u najavi
8

Tajne službe Kijeva upozoravaju: Proruska stranka u Rumuniji priprema niz provokacija

V. K.
George Simion, predsjednik stranke AUR (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
George Simion, predsjednik stranke AUR (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ukrajinski mediji, pozivajući se na izvore unutar obavještajnih struktura zemlje, objavili su kako bi proruska stranka AUR u Rumuniji mogla uskoro pokrenuti antiukrajinskih provokacija u državi.

Prema informacijama Ministarstva odbrane u Ukrajini, proruska stranka Alijansa za uniju Rumuna (AUR) u narednom periodu mogla bi pokrenuti niz antiukrajinskih aktivnosti koje bi trebale naglasiti kako su Rumuni ugnjetavani u Ukrajini.

"Sličnu kampanju bi sproveli predstavnici bugarske partije 'Renesansa' u regiji Odesa, ciljajući na mjesta u kojima su većinom etnički Bugari", navodi se.

Pojasnili su kako članovi AUR-a trenutno obavljaju razgovore sa svešteniima iz zapadnih ukrajinskih regija gdje živi značajan broj etničkih Rumuna.

"Osim toga, propagandisti razgovaraju s porodicama muškaraca koji trenutno službe u Oružanim snagama Ukrajine. Ova operacija je dio unutrašnjeg političkoj pejzaža Rumunije, ali bi mogla imati negativan utjecaj na imidž Ukrajine", rekao je zvaničnih iz specijalnih službi Ukrajine za Kyiv Post.

Također, izvori ukazuju na moguću koordinaciju ovih aktivnosti sa Moskvom u cilju komplikacije geopolitičke situacije Ukrajine.