Svijet
0

Rice traži od vlade Somalije veće političko otvaranje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice ponovo je zatražila u srijedu od somalijske vlade, tokom razgovora u Adis Abebi sa somalijskim premijerom, "da svoju politički bazu proširi" na jedan dio opozicije u cilju uspostavljanja mira u toj zemlji, zahvaćenoj građanskim ratom od 1991.

"Mislim da svi morate shvatiti radne poteškoće koje vas očekuju", rekla je Rice premijeru Nur Hassan Husseinu na početku razgovora, insistirajući na "značaju proširenja političke baze za pomirenje u Somaliji".

Nešto ranije je državna tajnica saopćila novinarima da Washington traži da "podstakne što je moguće veći angažman s onim snagama koje nisu povezane s terorizmom, već koje bi mogle sudjelovati u političkom rješenju Somalije".

Etiopija je angažirala svoju vojsku u Somaliji krajem 2006. na stranu prijelazne vlade u borbi protiv islamista, koji su imali nekoliko mjeseci kontrolu nad Mogadišom i većim dijelom juga zemlje.

Opozicija, koju predvode islamisti, odbija svaki kontakt s vladom dok se etiopska vojska potpuno ne povuče iz Somalije.

Rice je u Adis Abebu stigla uoči Evropsko-afričkog sastanka na vrhu koji će se ove sedmice održati u Lisabonu i koji bi se trebao usredotočiti na trgovinske sporazume i jačanje sigurnosti u Africi.

Američka državna tajnica u izjavi za novinare nakon dolaska rekla je kako je "sve zabrinutija zbog nekoliko kriznih točaka u Africi", među kojima su Somalija, Sudan i Kongo, iako nijedan od tih predsjednika nije nazočio današnjem sastanku. U glavnom etiopskom gradu su predsjednici Ugande, Ruande i Burundija.