Svijet
24

Quilliam: IDIL će ući u Evropu preko Libije

Klix.ba
Militanti Islamske države (IDIL) planiraju proširiti svoj utjecaj u Libiji, koju će pretvoriti u kapiju za ulaz u Evropu.

Tako ukratko glasi plan jednog od IDIL-ovih čelnika propagande Abu Arhima al-Libima, koji sljedbenike sakuplja putem interneta, a pogotovo preko svojih računa na Twitteru, prenosi Russia Today.

Njegova pisma i propagandne poruke proučava Quilliam, antiteroristička grupa iz Velike Britanije. Stručnjaci spomenute organizacije tvrde da će IDIL iskoristiti malu udaljenost od evropskog kopna te da će se pomiješati sa izbjeglicama iz sjeverne Afrike.

Quilliam navodi da će Islamska država, ukoliko ikada dođe do kopna Evrope, izvršiti terorističke napade u lukama i gradovima, a namjeravaju uništavati i trgovačke brodove, prenosi Telegraph.

"Libija ima dugačku obalu i 'gleda' prema krstaškim državama na jugu, do kojih se može doći najjednostavnijim brodovima", napisao je al-Libama na Twitteru.

Dio obale Libije u ovom trenutku kontrolišu snage IDIL-a i trenutno se nalaze na oko 500 kilometara od prvih obala Evrope, kao što su Malta i Sicilija.