Talibani poručili
0

Plan NATO-a o povlačenju iz Afganistana je nerazuman

FENA
Afganistanski talibani saopćili su u nedjelju da je plan NATO-a o povlačenju borbenih trupa iz Afganistana do kraja 2014. nerazuman i ponovno zatražili da svi strani vojnici odmah napuste tu zemlju, prijeteći još većim krvoprolićem ne bude li tako.

Reagirajući na plan usvojen u subotu na samitu NATO-a u Lisabonu, talibani su poručili da će odgađanje povlačenja stranih vojnika imati za posljedicu još veći broj tragičnih događaja i sukoba, prenio je Reuters.

Na samitu NATO-a je dogovoren početak povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana sljedeće godine, sa završnom fazom 2014. kao i o dugogodišnjoj suradnji te države na jugu Azije sa Sjevernoatlantskim savezom u oblasti sigurnosti.

Sporazum su u Lisabonu potpisali afganistanski predsjednik Hamid Karzai i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Suradnja Saveza s Afganistanom, međutim, neće prestati 2014., već će biti nastavljena kroz programe pomoći domaćim snagama sigurnosti.

To podrazumijeva zračnu potporu, obuku, savjetovanje, pružanje logistike, humanitarnu pomoć i pomoć u gospodarskom razvoju, piše u sporazumu o dugoročnoj suradnji NATO-a i Afganistana.