"Nismo kamikaze, vratit ćemo se"
0

Penzioneri dobrovoljno idu raditi u Fukushimi

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa od 200 japanskih penzionera dobrovoljno se prijavila da pokuša riješiti krizu u nukelarnoj elektrani Fukushima.

"Stručni veteranski korpus", kako se nazivaju, sastavljen je od penzionisanih inžinjera i radnika ostalih profesija, koji imaju više od 60 godina. Smatraju da bi se oni trebali suočiti sa opasnostima radijacije, a ne mlade osobe.

Nakon što više nije mogao biti samo posmatrač borbe da se stabilizira nuklearna elektrana Fukushima, Yasuteru Yamada shvatio je da je vrijeme da njegova generacija ustane.

Penzionisani inžinjer prijavio se za dužnost u 72 godini života i organizuje tim penzionera da ide s njim.

Sedmicama se Yamada susretao i pozivao svoje stare prijatelje, da mu se priključe u njegovom timu. Istakao je da njegov pokušaj da preuzme mjesta mladih radnika nije hrabar, nego logičan.

"Imam 72 godine i očekujem da još nekih 15 godina da živim", kazao je on i dodao: "Iako budem izložen radijaciji, potrebno je 20 ili 30 godina, a možda čak i duže da se rak razvije. Mi stariji imamo manje šanse da obolimo od raka".

Yamada lobira da Vlada Japana odobri odlazak njegovih dobrovoljaca u Fukushimu.

Nekolicina ministara podržava Yamadu, jer se očekuje da će više radnika biti potrebno. Postrojenje još uvijek ispušta radijaciju, gotovo tri mjeseca nakon što su zemljotres i cunami ugasili sisteme hlađenja, uzrokujući eksplozije.

Iz operatora Fukushime, kompanije Tepco, potvrđeno je da je u tri reaktora najvjerovatnije nastupilo topljenje jezgre. Plan je da se čitavo postrojenje ugasi do januara, ali neki eksperti tvrde da je to preoptimistično.

Da bi se nosio sa katastrofom, Japan je podigao granicu zračenja za radnike sa 100 na 250 milisieverta. Iz Tepcoa su izjavili ove sedmice da su već dva radnika bila izložena većem nivou radijacije.

Mnogi od Yamadinih veterana su inžinjeri kao i on, dok su ostali su bivši radnici elektrana, eksperti u dizajnu tvornica, čak i pjevač i dvojica kuhara.

Michio Ito bio je učitelj u osnovnoj školi, a danas je spreman obući odijelo za zaštitu od radijacije i pomoći svojim sunarodnjacima.

"Ne smatram se specijalnim", kazao je Michio i dodao: "Većina Japanaca ima ovaj osjećaj u srcu. Pitanje je da li će te istupiti da pomognete, ili ostati gledati sa strane".

"Za ovaj korak vam treba mnogo petlje, ali nadam se da će to biti veliko iskustvo. Većina Japanaca želi pomoći bilo kako", izjavio je Michio.

Na tvrdnje da je njegov tim sličan pilotima kamikazama koji su letjeli u samoubilačke misije u Drugom svjetskom ratu, Yamada se nasmijao i kazao: "Mi nismo kamikaze, oni su znali da će poginuti. Ali mi ćemo se vratiti. Moramo raditi, a ne umrijeti".