Svijet
80

Osumnjičeni Izraelci na sudu priznali da su mladog Palestinca živog spalili

Klix.ba
Mohammed Abu Khdeir (Foto: AFP)
Mohammed Abu Khdeir (Foto: AFP)
Tri Izraelca, koji su osumnjičeni da su oteli i živog spalili 16-godišnjeg Palestinca Mohammeda Abu Khdeira, priznali su svoje zlodjelo.
Mohammed Abu Khdeir (Foto: AFP)
Mohammed Abu Khdeir (Foto: AFP)

Tri Izraelca se suočavaju sa optužbama za otmicu i ubistvo Palestinca u znak osvjete zbog ubistva tri izraelska tinejdžera u pojasu Gaze.

U saopćenju je policija navela da su sva tri Izraelca, uhapšena prošle sedmice, priznali kidnapovanje Mohammeda Abu Khadeira ispred njegove kuće u Shuafatu, istočnom dijelu Jerusalema, kao i da su ga odveli u šumu i živog ga spalili. Ubistvo su počinili 2. jula.

Dvedesetdevetogodišnji optuženik i dva sedamnaestogodišnjaka su se pojavili pred sudom u Jerusalemu, a određen im je pritvor do petka. Policija je saopćila da su osumnjičeni priznali ubistvo Palestinca iz rasističkih i nacionalističkih motiva, kao i da su to učinili kako bi osvetili ubistva Eyala Yifracha (19), Gilada Sha'era (16) i Naftalija Frankela (16), čija su tijela pronađena 30. juna u pritkom grobu u blizini Hebrona.

Osumnjičeni su pokušali oteti još jednog Arapina noć prije ubistva.

Ubistvo Abu Khdeira je rasplamsalo sukobe u istočnom dijelu Jerusalema, u kojima je povrijeđeno na desetine Palestinaca.

Stanovnici Shuafata su zapalili stanicu jerusalemske željeznice i borili su se sa vojnicima, koji su na njih ispalili gumene metke i suzavac.