Svijet
2

Obama: SAD će poduzeti akciju u Južnom Sudanu ako bude neophodno

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
SAD su rasporedile još 46 vojnika u Južni Sudan koji potresa talas nasilja i preduzet će dalju akciju ako bude neophodno u slučaju napada, saopćio je američki predsjednik Barack Obama.

Pobunjenička vatra pogodila je u subotu dvije američke vojne letjelice koje su se uputile prema južnosudanskom gradu Boru, ranivši četvoro pripadnika američke službe i teško oštetivši najmanje jednu od letjelica, saopćili su zvaničnici, prenio je AP.

Južnosudanske vlasti okrivljuju za napad vojnike-odmetnike pod čijom je kontrolom oblast Bora.

Američke letjelice išle su za Bor, glavni grad južnosudanske države Džongej, pogođen jednim od najgorih nasilja u Južnom Sudanu tokom prošle sedmice.

Novi kontingent je dodat grupi od 45 vojnika raspoređenih ove sedmice s ciljem da pomognu u zaštiti američkih građana i personala ambasade SAD u glavnom gradu Džubi, prenio je AFP.

"Dok pratim situaciju u Južnom Sudanu, moguće je da ću preduzeti dodatnu akciju kako bih osigurao sigurnost američkih građana i imovine, uključujući našu ambasadu ",naveo je Obama u pismu upućenom Kongresu.

Američki građani sigurno su evakuirani u nedjelju iz južnosudanskog grada Bora u Džubu, saopćio je State Department.

"Sjedinjene Američke Države, u saradnji s Ujedinjenim nacijama i uz konsultaciju s Vladom Južnog Sudana, sigurno su evakuirale američke građane iz Bora. Američki građani i državljani naših partnerskih zemalja, prevezeni su helikopterima u Džubu", navodi se u saopćenju koje prenosi Reuters.

Prethodno je objavljeno da su Sjedinjene Američke Države i druge strane sile pojačale pritisak na zavađene etničke grupe u Južnom Sudanu, tražeći od njih da obustave nasilje, a Washington je poslao izaslanika u ovaj region.

Nasilje je izbilo prošle nedjelje, pošto lideri vladajućeg Sudanskog narodnog oslobodilačkog pokreta nisu uspjeli da smire tenzije u partiji.

Kir je optužio Mašara, koga je razriješio dužnosti u julu zajedno s celim kabinetom, da je pokušao da izvede državni udar, što bivši potpredsjednik poriče, prenosi Tanjug.

Za šest dana sukoba između pristalica Kira, pripadnika etničke grupe Dinka, i pristalica Mašara, pripadnika Nuera, ubijeno je najmanje 500 ljudi samo u prijestonici Džubi.