Šta (ni)je važno
4

Barack Obama ima savjet koji smatra ključnim za razvoj karijere

B. R.
Barack Obama, bivši predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Barack Obama, bivši predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Aneesh Raman, pisac govora bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, podijelio je nekoliko Obaminih savjeta za razvoj karijere.

Pisac Obaminih govora je bio od 2011. do 2013. godine te je napomenuo ono o čemu je Obama često govorio: "Brinite o tome šta želite da radite, a ne o tome šta želite biti".

Raman, koji trenutno radi za društvenu mrežu LinkedIn, istakao je da je bivši američki predsjednik prvobitno bio angažovan u čikaškoj organizaciji koja se bavila društveno korisnim radom te da nije imao ambiciju da postane predsjednik.

No, kako je naveo, Obama je želio da društvo gradi na drugačiji način za šta smatra da ga je dovelo do toga da postane predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Sama Ramanova karijera je donekle slična Obaminoj. Naime, nije imala linearnu putanju, već je bila vođena vještinama i strastima. Radio je kao CNN-ov dopisnik na Bliskom Istoku, a bio je i šef ekonomskog odjela u Facebooku.

Među onima je koji podstiču druge ljude, posebno mlade, da više razmišljaju o utjecaju koji žele imati, da razmišljaju u fazama, a ne o karijernoj tituli.

Mišljenja je da bi osobe u dobi od 20 do 25 godina trebali shvatiti koje su im vještine ključne i u čemu su strastvene. U dobi od 30 do 45 godina, kako je istakao, trebalo bi primjenjivati te vještine. Nakon 45. godine je moguće razmišljati o tome kakav želite imati utjecaj na svom radnom mjestu i izvan njega.

Raman smatra da je ovo najbolji način da se karijera dugoročno planira, posebno onda kada se ima na umu da pojedini poslovi možda neće postojati za 20 godina.

Obama je u prošlogodišnjem intervjuu za LinkedIn ponovio ono što je podijelio s Ramanom, a to je poruka s početka teksta: "Brinite o tome šta želite da radite, a ne o tome šta želite biti". Dakle, prema Obami, izvanredna karijera proizilazi iz interesovanja i strasti, prenosi Business Insider.