Bivši američki lider
20

Obama kritikovao Izrael zbog odluke da Palestincima obustavi vodu, hranu i struju

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši američki predsjednik Barack Obama izrazio je podršku podršku Izraelu nakon napada Hamasa, ali je također izrazio zabrinutost zbog toga kako je Izrael odlučio prekinuti opskrbu civilima u Gazi, kao i druge aspekte odgovora.

Obama počinje tako što je napade nazvao "strašnim" i prisjetio se 1.400 izraelskih građana ubijenih u tim napadima.

“Nakon takve neizrecive brutalnosti, američka vlada i američki narod sudjelovali su u tugi porodica, molili se za povratak najmilijih i s pravom izjavili solidarnost s izraelskim narodom”, piše Obama na platformi Medium.

Bivši predsjednik navodi da Izrael ima pravo braniti svoje građane od nasilja i da u potpunosti podržava poziv predsjednika Joea Bidena da Sjedinjene Države “podrže našeg dugogodišnjeg saveznika u nastupu na Hamas, razbijanju njegovih vojnih sposobnosti i olakšavanju siguran povratak stotina talaca njihovim porodicama.”

Obama dodaje da, iako SAD podržavaju Izrael, “trebalo bi biti jasno da je važno kako Izrael vodi ovu borbu protiv Hamasa”.

On ukazuje na to kako je Izrael odlučio prekinuti opskrbu civilima u Gazi, zajedno sa masovnim raseljavanje Palestinaca.

“Već su hiljade Palestinaca ubijene u bombardovanju Gaze, među kojima su i djeca. Stotine hiljada je protjerano iz svojih domova. Odluka izraelske vlade da prekine hranu, vodu i struju zarobljenom civilnom stanovništvu prijeti ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize već bi moglo dodatno ojačati palestinske stavove generacijama, narušiti globalnu podršku Izraelu, igrati na ruku izraelskim neprijateljima i potkopati dugoročne napore za postizanje mira i stabilnosti u regiji.”

U jednom od svojih ključnih zaključaka, Obama piše: "Zbog toga je važno da oni od nas koji podržavamo Izrael u vrijeme kada je to potrebno, ohrabrimo strategiju koja može onesposobiti Hamas, a minimizirati daljnje civilne žrtve.”

Dok pozdravlja potez Izraela da pusti kamione s humanitarnom pomoći za Gazu, kaže da je potrebno ubrzati dobijanje pomoći "sve očajnijoj populaciji Gaze".

"I dok izgledi za budući mir mogu izgledati udaljeniji nego ikad, trebali bismo pozvati sve ključne aktere u regiji da se angažuju s onim palestinskim liderima i organizacijama koje priznaju pravo Izraela na postojanje kako bi počeli artikulirati održiv put za Palestince da ostvare svoje legitimne težnje za samoopredjeljenjem - jer je to najbolji i možda jedini način da se postigne trajni mir i sigurnost za kojima čezne većina izraelskih i palestinskih porodica.”