SAD
0

Obama i Cameron protiv kolapsa "British Petroleuma"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron saglasili su se tokom samita grupe dvadeset razvijenih i zemalja u razvoju u Torontu da naftna kompanija "British Petroleum" ne smije doživjeti kolaps, piše danas "Daily Telegraph"

Dvojica lidera su, piše "Daily Telegraph", saglasni da BP, čije su dionice početkom ove nedjelje zabilježile najnižu vrijednost u posljednjih 14 godina, poslije naftne katastrofe u Meksičkom zalivu, ne smije da se uruši.

List primjećuje da su dvojica lidera razgovarali u atmosferi sve izraženijih strahovanja da kompanija možda neće uspjeti da se oporavi poslije havarije naftne platforme "Deepwater Horizon" zbog koje BP-u prijete nemjerljivi troškovi i narušavanje strateških ambicija firme. 

Jedan američki zvaničnik je, prema pisanju "Daily Telegrapha", izjavio da su Obama i Cameron konstatovali da BP ima izvjesne obaveze koje moraju biti ispunjene. Ali i da je u interesu dvije zemalje da BP ostane jaka i stabilna kompanija.

"Daily Telegraph" saznaje i da se u BP-iju nadaju da će možda već u julu biti u prilici da zatvore oštećenu bušotinu i uštede milione dolara namijenjenih za uklanjanje izlivene nafte.