Svijet
0

Cameron i Sarkozy zajedno "u boj" s ekonomskom krizom

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron pokazali su u četvrtak navečer u Parizu da se dobro slažu i da se zajednički žele uhvatiti ukoštac s ekonomskom krizom, posebno u okviru grupe G-20 kojom će predsjedanje Francuska preuzeti krajem 2010.

Francuska je prva zemlja kojoj Cameron stiže u posjetu kao novi britanski premijer.

Nakon radne večere, Sarkozy i Cameron održali su zajedničku konferenciju za medije. Cameron bi u petak trebalo da posjeti Njemačku, gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

Premda ga prati glas euroskeptika, britanski premijer je istakao da želi "sarađivati sa zemljama eurozone kako bi se osigurali stabilnost i napredak" tog područja koje je na vrhuncu finansijske krize.

"Mi smo izvan eurozone i nismo izloženi istom pritisku (...) s pravom nismo ušli u tu zonu", ali "u interesu Velike Britanije je da euro bude jaka valuta" i da "eurozona bude jaka, stabilna i da raste", dodao je Cameron.

Sarkozy je dodao kako je "sretan što će sarađivati" s Cameronom ne samo u Evropi, "već i u okviru G-8 i G-20".

Francuski predsjednik je usto demantirao nedavne izjave nekih francuskih parlamentarnih zastupnika po kojima je kazao da se "Cameron, ako pobijedi, neće razlikovati od drugih. Počet će s antievropskim stajalištima, a završiti s proevropskim. U pravilu je tako".

"Ne bih si dozvolio da tako sudim o Davidu ili bilo kome drugom", rekao je Sarkozy. "Rekao sam samo da sam na početku svog političkog života bio manje evropski raspoložen nego poslije."

Vezani članci