Velika Britanija
0

Cameronove prve posjete Francuskoj i Njemačkoj

FENA
David Cameron (Foto: AFP)
David Cameron (Foto: AFP)
Novi britanski premijer David Cameron u četvrtak će posjetiti Francusku, a u petak Njemačku, što su njegove prve zvanične posjete u svojstvu premijera, saopćili su u utorak izvori iz britanske vlade.

Cameron će u Parizu razgovarati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, javio je Reuters.

Razgovori s Merkel bit će o velikom broju tema - svjetskoj privredi, stavu prema EU i klimatskim promjenama.

Iz ureda Merkel saopćeno je da će Cameron biti dočekan u Berlinu s vojnim počastima i da će dvoje državnika poslije razgovora održati zajedničku konferenciju za novinare.

Cameron, koji je prošle sedmice postao britanski premijer poslije poraza laburista na parlamentarnim izborima, lider je Konzervativne stranke desnog centra.

Ta partija ima skeptičan stav prema Evropskoj uniji i u prošlosti je imala zategnute odnose s Francuskom i Njemačkom, najvećim zagovornicima unije.

Cameron je, međutim, istakao da želi dobre i konstruktivne odnose s evropskim partnerima.

Iako njegova Konzervativna partija pripada istoj struji kao i Sakrozyjeva Unija za narodni pokret i Hrišćansko-demokratska unija Merkelove, Cameron je svoju stranku prošle godine povukao iz grupe partija desnog centra u Evropskom parlamentu, na opće zaprepaštenje.

On je tada svoju odluku objasnio time što je ta grupa zagovarala jačanje evropskih integracija.

Cameronovi konzervativci tada su se pridružili manjoj grupi partija skeptičnog stava prema Evropskoj uniji.