Zaboravljeno pitanje
25

Novi predsjednik Argentine otvorio staru ranu: Obećao vratiti Falklandske otoke

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Javier Milei, novi predsjednik Argentine vjeruje da Falklandski otoci pripadaju njegovoj državi i obećao je "da će ih vratiti".

Tokom svoje predsjedničke kampanje Milei je isticao da suverenitet Flaklandskih otoka pripada Argentini te da se o tome nema šta raspravljati s Velikom Britanijom.

Milei, desničarski ekonomist poznat kao "El Loco" ili "Luđak", koji je obećao uzdrmati Argentinu svojom pobjedom, rekao je da će "uložiti sve napore" da vrati Falklandske otoke, ali nije rekao da zaratili bi zbog njih.

Insistirao je na tome da se "ne može pregovarati" i da Britanija treba da preda Falklande Argentini, uspoređujući to s vraćanjem Hong Konga Kini.

"Ono što mi predlažemo je da se krene prema rješenju poput onoga koje je Britanija imala s Kinom oko pitanja Hong Konga i da se u tom kontekstu ne može zanemariti položaj ljudi koji žive na otocima", kazao je Milei.

Falklandi su bili predmet kratkog, ali brutalnog rata nakon što je Argentina izvršila invaziju 1982. godine. Velika Britanija je istjerala Argentince nakon što je poslala mornaričku armadu, ali se to pitanje nikada nije smatralo riješenim u Buenos Airesu.

Argentina smatra da su joj Falklandi nezakonito oduzeti 1833. godine. Argentina je izvršila invaziju 1982. godine, Velika Britanija je poslala trupe i Argentinci su izgubili dvomjesečni rat u sukobu koji je odnio živote 649 Argentinaca i 255 britanskih vojnika.

Argentina smatra da i dalje polaže pravo na otoke, dok Britanija ističe da su Falklandi samoupravna cjelina pod njezinom zaštitom. Referendum iz 2013. rezultirao je s 99,8 posto glasova za ostanak Britanaca na otoku.