Desnice podignute u vis
0

Šokantan snimak iz Italije: Neofašisti se postrojili i salutirali Musoliniju

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
U Dongu, gradu na jezeru Como gdje su uhapšeni Benito Mussolini i njegova ljubancica Clara Petacci, neofašisti odjeveni u crno marširali su i odali počast bivšem talijanskom diktatoru.

Talijanski diktator Benito Mussolini i njegova ljubavnica Clara Petacci pogubili su pripadnici italijanskih pokreta otpora u selu Messagre-Giulino 28. aprila 1945. godine.

Neonacisti okupljeni na jezeru Como su podigli desnicu i uzvikivali fašističku pjesmu.

Policija je odvojila neofašističke demonstrante od stotina drugih demosntranata koji su pjevali poznatu talijansku antifašističku pjesmu "Bella Ciao" okom ceremonije posvećene Mussoliniju.

Protesti su zabilježeni i u Predappiu, rodnom mjestu i groblju Mussolinija.

Ceremonija obilježavanja Mussolinija održana je dok je talijanska premijerka Giorgia Meloni na konferenciji svoje stranke Fratelli d'Italia u Pescari najavila da će se kandidirati na evropskim izborima.

Fratelli d'Italia vuče korijene iz Talijanskog socijalnog pokreta koji je 1946. godine osnovao šef kabineta u Mussolinijevoj posljednjoj vladi.

Meloni, koja se pridružila ogranku mladih pokreta kao tinejdžerica, nastojala je distancirati svoju stranku od neofašističkih korijena, osudila fašističko gušenje demokracije i insistirala na tome da je talijanska desnica fašizam poslala u historiju prije nekoliko desetljeća.

Predsjednik Senata i član Fratelli d'Italia Ignazio La Russa govorio je o Mussolinijevoj bisti koju posjeduje. La Russa je godinama kritikovan jer nikada nije javno govorio protiv fašizma.

"Ne moram žaliti što sam kod kuće držao Mussolinijevu bistu, to je nasljedstvo od oca. Što sam trebao učiniti? Baciti dar od oca? Dao sam ga sestri. Imam i Staljina, De Gasperi, rimskog cara", rekao je La Russa.