Govorio i o Bidenu
53

Novi lider francuske desnice ne krije simpatije prema Trumpu: "Moje srce naginje ka njemu"

V. K.
Jordan Bardella (Foto: EPA-EFE)
Jordan Bardella (Foto: EPA-EFE)
Predvodnik liste francuskog Nacionalnog skupa i čovjek kojeg mnogi smatraju liderom desnice u ovoj zemlji Jordan Bardella govorio je o brojnim geopolitičkim temama te se dotaknuo i izbora u SAD-u.
Govoreći na događaju koji je organizovao Politico, 28-godišnji Bardella je izjavio kako se ne želi miješati u američku politiku, ali je naglasio kako ne krije simpatije prema jednom kandidatu.

"Jedini model koji ja slijedim je francuski. Međutim, između Bidena i Trumpa, moje srce naginje Trumpu. Ipak, ja nisam Amerikanac", rekao je Bardella.

Uputio je i kritike na račun Bidenovog vođenja Sjedinjenih Američkih Država.

"Kada ste predsjednik vodeće svjetske ekonomske sile, morate biti vitalni, spremni i dovoljno bistre glave da donosite ispravne odluke. Posljednji snimak koji smo vidjeli kako kruži društvenim mrežama nije ohrabrujući", mišljenja je Bardella.

Na pitanje kako gleda ulogu Francuske u NATO-u te je poručio kako se on i dalje zalaže za napuštanje NATO integrisane komande, ali tek nakon završetka rata u Ukrajini.

"Prijedlog koji smo uvijek zastupali nije uračunavao rat. U ratu se ne mijenjaju ugovori. Putin je vjerovatno potcijenio podršku Zapada Ukrajini te je približio zemlje poput Finske i Švedske NATO-u"