Štićenik Marine Le Pen
67

Jordan Bardella je novi lider francuske krajnje desnice, godinama ranije bio je protiv puta BiH u EU

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dužnosnici koji podržavaju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona bore se da pronađu učinkovit način da slome zamah harizmatičog 28-godišnjakinja Jordana Bardella.
Marine Le Pen i dalje je zaštitno lice francuske krajnje desnice, no njen 28-godišnji štićenik sve joj je više za petama i višegodišnjoj političkoj figuri krade svjetla pozornice.

Krajnje desni Nacionalni front službeno je pokrenuo svoju kampanju za evropske izbore prošlog vikenda u Marseilleu, samo tri mjeseca prije izbora. Hiljade pristaša okupilo se kako bi započeli predizbornu kampanju pod sloganom "Francuska se vratila, Evropa je ponovno rođena".

Najglasnije klicanje nije došlo za Le Pen, već za harizmatičnog predsjednika stranke, Jordana Bardellu.

Čelnik stranke rođen u Parizu postao je poznato ime u francuskoj politici u relativno kratkom razdoblju otkako je krajem 2022. postao šef stranke.

Prema nedavnim anketama, Bardella bi mogao usmjeriti francusku krajnju desnicu do najveće pobjede dosad na nacionalnim izborima. Predviđa se da će njegova stranka osvojiti blizu 30 posto glasova na evropskim izborima u junu, 10 poena ispred pro-Macronove liste. Nacionalni front nikada nije dosegao prag od 25 posto na izborima koji se održavaju diljem Francuske.

Francuska krajnja desnica porasla je u popularnosti u proteklom desetljeću - jašući na valu populizma viđenom drugdje u Evropi - i bilježi sve bolje rezultate na izborima za izborima.

Jordan Bardella je odigrao ključnu ulogu u jačanju pozicije svoje stranke otkako je postao njen lider, a sada je jedna od francuskih političkih zvijezda u najbržem usponu.

Prema anketi objavljenoj ranije ovog mjeseca, Bardella je drugi najpopularniji političar u Francuskoj, samo iza bivšeg premijera Edouarda Philippea i ispred Le Pen. Njegov sve veći profil znači da je vidio više protivnika kako ga napadaju, ali Bardellina finoća s duhovitim povratcima znači da ostaje uglavnom "neokrznut".

Njegova snažna popularnost značila je da uprkos tendenciji da se udalji od stranačkih linija, nije bilo mjesta za kritiku njegovog vodstva unutar vlastitih redova.

Tolika je veličina percipirane prijetnje od zamaha vođe krajnje desnice da se smatra da je Emmanuel Macron odabrao 34-godišnjeg Gabriela Attala uglavnom kao direktan odgovor na Bardellin uspon.

“Attal i Bardella su iste generacije, to je očito. Attal ima političku oštroumnost, zna kako iznijeti poentu, sa sadržajem, tako da je to neko ko se može suočiti s nacionalnim okupljanjem”, rekao je Macronov pomoćnik.

Macronova stranka Renesansa pokušala ga je prikazati kao "arogantnog" proruskog izolacionistu, ali zasad ta taktika ne uspijeva.

"Nacionalno okupljanje završit će ispred nas, ali ako uspijemo kampanju pretvoriti u direktan sukob između nas i njih, mogli bismo dobro proći", rekao je za Politico anonimni član Renesanse dodavši da "podjela između nacionalista i globalista mora biti u središtu kampanje."

"Moramo ovo učiniti civilizacijskim pitanjem”, rekao je.

Renesansa se svim silama trudi prikazati Nacionalni front kao ekstremističku stranku ističući njihove veze s Rusijom, eurofobiju i saveze s ekstremističkim strankama u inozemstvu, poput njemačkog AfD-a, čiji su članovi nedavno na sastanku stranke govorili o deportaciji migranata i stranaca.

Marine Le Penn čvrsto stoji uz Bardella, a jednom prilikom je rekla: ""Sutra me može udariti kamion. U tom slučaju, Jordan Bardella ima politički status i samopouzdanje da me zamijeni."

Bardella se ranije zalagao za blokadu EU puta BiH

Inače Bardella je javnosti na Balkanu postao poznat izjavom u Evropskom parlamentu kada je tražio od Evropske komisije da obustavi proces proširenja EU na Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

U svojoj inicijativi je naveo da tada aktuelna migrantska kriza govori o neprilagođenosti balkanskih zemalja da se pridruže području u kojem ljudi uživaju slobodu kretanja, a to je EU.

U aktu je naveo da se BiH 15. februara 2016., osam godina nakon zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prijavila za pristupanje Evropskoj uniji.