Svijet
0

Netanyahu izdao naredbu da se Palestinski islamski pokret proglasi ilegalnim

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu  je nadležnim izraelskim institucijama naložio da pokrenu postupak proglašenja Palestinskog islamskog pokreta iz 1948. godine ilegalnom organizacijom.

Neposredno prije početka Vijeća ministara Izraela, Netanyahu je kazao da je Pokret lidera šejha Raida Salaha proteklih godina konstantno govorio i radio protiv Izraela i njegovog naroda, te dodao da se u tom cilju zbližio sa Hamasom.

Istakavši da će proglašenje tog Pokreta ilegalnom organizacijom omogućiti važne korake izraelskih snaga sigurnosti, Netaniahu je kazao da Izrael neće dozvoliti kidnapovanje izraelskih vojnika.

Komentirajući i posljednje zračne napade na Pojas Gaze, Netaniahu je kazao da je Izrael spreman i na na žešće operacije ukoliko se ukaže potreba za tim. On je poručio da je palestinska vlada jedinstva odgovorna za povećanje broja raketnih napada iz Gaze na Izrael.

Palestinski pokreti Hamas i Fatah su 23. aprila ove godine postigli sporazum o osnivanju zajedničke palestinske vlade i najavili održavanje izbora u roku od pola godine.