Svijet
0

Nasralah će optužiti Izrael za ubistvo Haririja

FENA
Hasan Nasralah (Foto: AFP)
Hasan Nasralah (Foto: AFP)
Vođa Hezbolaha šeik Hasan Nasralah namjerava objelodaniti dokaze o umiješanosti Izraela u ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, najavio je portparol te libanske islamističke organizacije u izjavi palestinskoj novinskoj agenciji Maan.

Hariri je u februaru 2005. ubijen u eksploziji automobila bombe u Bejrutu sa još 20 ljudi, podsjećaju izraelski mediji.

Haririjevi saveznici optužili su Siriju i njene pristalice u Libanu da stoji iza ubistva, što je zvanični Damask više puta porekao. Godine 2007. osnovan je tribunal Ujedinjenih nacija za suđenje osumnjičenima za to ubistvo Haririja, čiji je sin Saad, u međuvremenu, postao predsjednik Vlade Libana.

Nasralah je u julu nagovijestio da mu je sam premijer Saad Hariri otkrio da će tribunal UN optužiti neke članove Hezbolaha za ubistvo. Aludirajući na nagovještaje o optužnici protiv članova Hezbolaha, Nasralah je rekao da organizacija odbacuje tu ideju. Nasralah je kazao i da se u informaciji kojom raspolaže, ne pominje umješanost Sirije.

Portparol Hezbolaha Ibrahim Musavi najavio je, pak, danas da će na konferenciji za novinare planiranoj za ponedjeljak biti iznijete sveobuhvatne i konkretne informacije koje povezuju Izrael s ubistvom.

Nasralah je u martu potvrdio da su istražitelji UN-a ispitivali neke članove njegove organizacije koja uživa podršku Irana i Sirije.

Libanski dnevnik Al Akbar citirao je nedavno sirijskog predsjednika Bašara al Asada koji je rekao da bi upiranje prsta na Hezbolah zbog ubistva Haririja moglo dovesti do uništenja Libana.

Predsjednik Asad je podsjetio da je ranije sud krivio Siriju i da se kasnije pokazalo da su te tvrdnje neosnovane. Liban i čitav region tad su skoro uništeni, a sad se isti scenario ponavlja protiv Hezbolaha, ocijenio je Asad.

Libanski sudski izvori navode da će tribunal izdati optužnice u dvije runde, počev od septembra do kraja ove godine. U prvoj će se optužnici naći tri do pet članova Hezbolaha, a drugoj 20-tak ljudi različitih rangova, uključujući i neke ključne zvaničnike.

Tužilac Daniel Belemare je navodno obaviješten da libanska armija neće hapsiti članove Hezbolaha ukoliko budu optuženi.

U izvještaju njemačkog magazina Špigl još 2009. objelodanjena je navodna veza između Hezbolaha i ubistva Haririja.

Premijer Hariri pokušao je protekle sedmice uvjeriti Libance da bezbjednosna situaciju u Libanu neće biti pogoršana. Postoje politički nesporazumi, ali se ništa neće dogoditi, rekao je Hariri koji predvodi vladu nacionalnog jedinstva u kojoj ima ministara iz Hezbolaha.