Svijet
0

Myanmar dopustio Amerikancima da dostavljaju pomoć žrtvama "Nargisa"

FENA
Myanmarska hunta dala je američkoj vojsci dozvolu da avionima dostavlja pomoć preživjelima nakon ciklona "Nargis", saopćio je Reutersu u četvrtak vrhovni zapovjednik tajlandske vojske Boonsrang Niumpradit.

"Pomogli smo Amerikancima da razgovaraju s mijanmarskom vladom kako bi dopustila američkim avionima koji učestvuju u operaciji Cobra Gold da šalju humanitarnu pomoć Myanmaru. Oni su upravo pristali na to", izjavio je on misleći na zajedničku američko-tajlandsku vojnu vježbu.

Zvaničnik američke ambasade potvrdio je tu odluku a Boonsrang je izjavio da bi prvi letovi mogli krenuti iz Tajlanda za dan ili dva.

"Oni su bili sumnjičavi da će Amerikanci učiniti više od jednostavne dostave pomoći, ali smo pomogli u uvjeravanju Burmanaca da dopuste ulazak Amerikancima", izjavio je Boonsrang.

Odluka je iznenađujuća uzimajući u obzir ogromno nepovjerenje i podozrivost između bivših burmanskih generala i Washingtona, koji je nametnuo oštre sankcije u pokušaju da okonča decenijama dugu vojnu vladavinu.

Međunarodni pritisak ipak je porastao prema hunti da širom otvori vrata za operaciju međunarodne pomoći žrtvama najtežega azijskog ciklona od 1991. kada su 143.000 ljudi poginule u susjednom Bangladešu.

Pomoć je počela stizati u jednu on najizoliranijih i najsiromašnijih zemalja svijeta, dok stručnjaci strahuju da će ona biti preslaba da otkloni posljedice "Nargisa", koji je možda ubio i 100.000 ljudi, dok se milion smatra nestalima.

Oluja je pogodila deltu rijeke Iravadi vjetrovima brzine 190 km/h, iza kojih je u subotu uslijedio golemi plimni val.