Uhapšeno 11 djece
5

Militanti u Pakistanu koriste osmogodišnju djecu kao bombaše

Klix.ba
Separatističke grupe koje se već godinama bore protiv vlade u pakistanu, razvile su novo oružje u svom arsenalu - djecu bombaše.

Policija iz jugoistočne provincije Balochistan saopćila je kako su uhapsili grupu djece koja imaju i po osam godina, a koju je United Baloch armija koristila za izvođenje napada, prenosi CNN.

"Sva djeca su iz ekstremno siromašnih porodica", rekao je policijski službenik Zubair Mehmood na konferenciji za novinare.

Militantne grupe su im plaćale između 25 i 50 američkih dolara da bace pakete u kojima su bombe s tajmerima. Djecu koriste jer će, kako su rekli u policiji, rijetko probuditi sumnju.

Uhapšeno je 11 djece od kojih najmlađe ima osam, a najstarije 15 godina. Osam odraslih članova je pobjeglo tokom potjere.

"Djeca su priznala desetke bombaških napada", rekao je Mehmood.

Jedan od osumnjičenih priznao je napad izvršen 10. januara, u kojem je 11 osoba poginulo, a 67 ranjeno. Nekad su mete bile i snage sigurnosti.

Slučaj korištenja djece u ove svrhe aktuelan je od 2009. godine, kada su američki i pakistanski zvaničnici optužili lidera talibana u Pakistanu da kupuje i prodaje djecu za bombaše samoubice. Pakistanska vojska pronašla je i video u kojem se vidi kako djeca treniraju i imaju vježbe za izvođenje napada.