Svijet
18

Objavljene fotografije dramatičnog hapšenja bostonskog bombaša

Klix.ba
(Foto: Boston Magazine)
Narednik policije iz Massachusettsa razriješen je dužnosti nakon što je Boston magazinu dostavio fotografije hapšenja Dzokhara Tsarnaeva, optuženog za podmetanje bombe tokom Bostonskog maratona.

Dramatične fotografije prikazuju Tsarnaeva krvavog i u modricama kako izlazi s podignutim rukama kada ga je policija opkolila.

Na čelu devetnaestogodišnjaka se vidi crveni krug, što pokazuje da ga je snajperista imao na nišanu.

Fotografije je snimio narednik Sean Murphy, a objavio ih je u pokušaju da prikaže stvarno lice terorizma. No, nije tražio dozvolu policije Massachusettsa da ih objavi u Boston magazinu.

Murphy je u pratnji specijalca prišao čamcu i fotografisao Tsarneva kako se predaje.

"Istina je da veličanje lika teroriste ne vrijeđa samo članove porodica onih koji su ubijeni na dužnosti, to može biti podsticaj onima koji su nestabilni da urade nešto kada ugledaju njegovo lice na coveru magazina Rolling Stone. Nadam se da će ljudi na osnovu mojih fotografija shvatiti da je ovo stvarno. Možda je izgledalo kao neki televizijski show, ali to je bilo stvarno. Policajaca Dick Donohue je zamalo poginuo. Policajac Sean Collier je dao svoj život. To su bili stvarni ljudi, sa stvarnim životima i stvarnim porodicama", rekao je Murphy.

Istakao je kako nije uredu to što je magazin Rolling Stone uradio, jer je Tsarnaev zla osoba i nije zaslužio takvu vrstu promocije.

"On je pravi bostonski bombaš. Naslovnica Rolling Stonea je otvorila rane kod mnogih ljudi. Nema ništa glamurozno u tome što navodite ljude na još veću patnju", dodao je Murphy.

Boston Magazin objavio je na twitteru informaciju da je Murphy razriješen dužnosti, ali da još nije dobio otkaz. Saslušanje je sljedeće sedmice.