Novi rival Instagramu
12

TikTok pokreće aplikaciju za dijeljenje fotografija

D. B.
TikTok priprema aplikaciju za dijeljenje fotografija, koja će biti konkurent Instagramu.

Kompanija je saopćila da je radila na "prostoru posvećenom" fotografijama i tekstu, a neki korisnici su već dobili notifikacije u kojim je navedeno da će se njihovi postovi koji sadrže fotografije dijeliti na novu TikTok Notes aplikaciju, osim ako to oni isključe.

Ovo je najnoviji primjer kako kompanije iz svijeta društvenih mreža imitiraju jedna drugu, baš kao što je slučaj s Instagramom koji je pokrenuo Reels kao odgovor na TikTok 2020. godine.

Iako je riječ o "kopiranju", ovakvi potezi se mogu isplatiti kompanijama, ali samo ako se odrade na pravi način. Primjer je Instagram koji je kopirao Snapchat uvođenjem funkcije Stories.

Međutim, sličan potez Twittera je završio neuspjehom, tako da garancija nema.

Također, fokus Instagrama da učini Reels "centralnijim" u aplikaciji ranije je frustrirao neke korisnike. Kim Kardashian i Kylie Jenner su bile među onima koji su podijelili peticiju 2022. godine, a kojom su zatražene promjene na platformi zbog promovisanja Reelsa u odnosu na druge funkcije aplikacije.

Instagram je povukao promjene nakon ovog slučaja.

TikTok još uvijek nije završio rad na aplikaciji Notes, niti je otkrio datum njenog lansiranja, no notifikacije koje su dobili neki korisnici ukazuju da će omogućiti upload i dijeljenje postova s fotografijama. Trenutno TikTok omogućava korisnicima da objavljuju nizove fotografija sa zvukovima i filterima.

Screenshoti objavljeni na X-u pokazuju da notifikacija sadrži dugme koje omogućava izbor korisnicima da li žele objavu svojih fotografija na aplikaciji ili ne.