Svijet
0

Tamerlan Tsarnaev čitao o masovnim ubistvima prije bombaškog napada

Klix.ba
Tamerlan Tsarnaev
Tamerlan Tsarnaev
Tamerlan Tsarnaev, koji je ubijen kao osumnjičeni za teroristički napad na Bostonskom maratonu, bio je u posjedu desničarske američke literature prije ovog napada.

Tamerlan se pretplatio na publikacije u kojima se zagovara nadmoć bijelaca, kao i teorije zavjere. Također je čitao materijale o masovnim ubistvima. Do sada su braća Tsarnaev (uz Tamerlana je osumnjičen i uhapšen mlađi brat Dzhokhar) smatrani samo samozvanim radikalnim džihadistima. Autori BBC-evog dokumentarca proveli su mjesece kako bi pokušali razumjeti korijene radikalizacije braće Tsarnaev, te su došli do ovih podataka. Navodno je Tamerlan čitao i literaturu u kojoj se isticalo kako je "Hitler bio upravu" kada je riječ o njegovom zločinačkom pohodu, a bile su tu i publikacije o američkom ubijanju civila te zatvorenicima u Gvantanamu, prenosi BBC.

Braća Tsarnaev, porijeklom Čečeni, proveli su svoje rane godine u problematičnoj ruskoj regiji, a posljednjih deset godina živjeli su u Cambridgeu kod Bostona. Njihovi su prijatelji ispričali kako se Tamerlan okrenuo protiv države i postao strastven u islamu nakon što je postao frustriran jer je njegova bokserska karijera propala zbog toga što nije imao američko državljanstvo. Također, prijatelji nisu željeli govoriti sasvim otvoreno jer su se plašili da će njihove riječi biti pogrešno interpretirane i biti dovedene u kontekst sa terorizmom.

"Tamerlan nije volio Ameriku. Smatrao je da Amerika napada zemlje na Bliskom istoku kako bi došla do nafte", kazao je prijatelj braće Tsarnaev. Glasnogovornik džamije u Cambridgeu, Nikol Mossalam, rekao je da se Tamerlan molio tamo samo povremeno. On ga je opisao kao ljutitog mladića koji je bio čvrsto vezan za islam.

Dzhokhar Tsarnaev, Tamerlanov mlađi brat, kojeg se tereti za bombaški napad, navodno je, neposredno prije nego što je uhapšen, napisao kako su muslimani jedno tijelo, te ako povrijedite jednog, povrijedili ste sve. Braća su, navode autori BBC-evog dokumentarca, čitala militantne islamske sajtove prije bombaškog napada. Prijatelji kažu da je Dzhokhar rijetko išao u džamiju, te da je uživao u zabavama, što njegov stariji brat nije odobravao.

FBI istražuje moguće veze Tamerlana sa problematičnom ruskom republikom Dagestanom, koju je posjetio prošle godine. Zvaničnici vjeruju kako je njihova majka Zubeidat Tsarnaev bila uključena u Tamerlanovu radikalizaciju, odnosno da je imao podršku porodice u tome.

Zubeidat je porekla te optužbe. Tamerlan je ubijen u aprilu poslije borbe sa policijom, a navodno ga je automobilom pregazio Dzhokhar u pokušaju bijega. Dzhokhar, koji je nedavno izveden pred sud, negirao je sve optužbe. Ako bude osuđen on se suočava sa doživotnim zatvorom ili smrtnom kaznom.