Teritorijalni sporovi
24

Medvedev "bocnuo" Japance: Boli nas briga za vaše osjećaje, ukoliko ste tužni izvršite samoubistvo

V. K.
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE)
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE)
Bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev komentirao je odnose Rusije i Japana te je rekao kako se sporazum s Japanom može postići, ali uz određene uslove.

S obzirom na to da Japan i Rusija nikada zvanično nisu potpisali mirovni sporazum nakon Drugog svjetskog rata, a prvenstveno zbog teritorijalnih sporova, odnosi između zemalja do danas su ostali napeti.

Tim povodom, Medvedev se osvrnuo na izjave japanskog premijera Fumija Kishinde te je rekao kako se može razgovarati o sporazumu pod uslovom da se razgovara o Kurilskim ostrvima i sankcijama.

"Niko nije protiv sporazuma, ali pod određenim uslovima. Teritorijalno pitanje je jednom zauvijek zatvoreno u skladu sa Ustavom Rusije. Kurilska ostrva će se aktivno razvijati, a paralelno će rasti i njihova strateška uloga, uključujući i stacioniranje novog oružja", poručio je Medvedev.

Također, Medvedev je rekao kako je Moskva mišljenja da ne postoje teritorijalni sporovi s Japanom.

"Zaboli nas za osjećaje Japanaca u vezi sjevernih teritorija. To nisu 'sporne teritorije' već Rusija. Oni od samuraja koji se osjećaju posebno tužni, mogu okončati svoj život na tradicionalan japanski način tako što će počiniti seppuku. Ako se usude, naravno", ističe Medvedev.

Na kraju, u svom osvrtu nekadašnji predsjednik Rusije spomenuo je i Hirošimu i Nagasaki.

"Sigurno, to bi bio mnogo bolji osjećaj nego ljubljenje Amerikanaca dok u potpunosti zaboravljate Hirošimu i Nagasaki", zaključio je Medvedev.