Priznati poraz ili ne
10

McCain, Bush i Carter: Koliko se razlikuju njihove reakcije na poraz u odnosu na Trumpa koji bježi od toga

L. K.
Govori kandidata koji priznaju poraz na proteklim američkim izborima ponovo su se pojavili na društvenim mrežama u svrhu poređenja sa najnovijim obraćanjem Donalda Trumpa.
Već je vrlo evidentno da je Trump u zaostatku, te da bi Biden mogao biti naredni predsjednik SAD-a. Prema trenutnim rezultatima, Biden ima 253 elektora, a Trump 213. Za pobjedu je potrebno 270.

Trenutni američki predsjednik i republikanski kandidat danas se obratio javnosti iz Bijele kuće i rekao kako je veliki broj glasačkih listića nelegitiman, te kako demokrati kradu glasove.

Riječi koje je danas uputio javnosti trenutno se koriste u poređenju sa riječima drugih bivših kandidata za predsjednika SAD-a - Johnom McCainom, Georgeom W. Bushom i Jimmyjem Carterom.

"Imao sam čast pozvati Baracka Obamu i čestitati mu što je odabran za predsjednika države koju obojica volimo. Poštujem njegov uspjeh, vještine i ustrajnost", rekao je McCain 2008. godine, pozvavši sve svoje glasače da podrže Obamu.

Kada je George W. Bush izgubio na izborima 1992. godine, istakao je kako svi građani SAD-a dijele istu obavezu - da tu državu učine što sigurnijom i boljom.

"Ispred nas je mnogo posla koji treba obaviti, tako da ćemo pružiti podršku novom predsjedniku (Billu Clintonu) i poželjeti mu sreću", rekao je George Bush.

U utrci za američkog predsjednika 1980. godine učestvovali su Jimmy Carter i Ronald Reagan.

Kada je Reagan proglašen predsjednikom, Carter je istakao kako veoma cijeni sistem koji ljudima dopušta da odaberu čovjeka koji će ih voditi naredne četiri godine.

"Amerikanci su odabrali, a ja poštujem njihovu odluku. Prije četiri godine sam vam obećao da vas neću lagati, a slagao bih kad bih rekao da je jednostavno izgubiti večeras", rekao je tada Carter.

Podsjetimo, analitičari su osudili Trumpovo posljednje obraćanje naciji kazavši kako je "svakih pet sekundi izgovarao po jednu laž".