Analitičari tvrde
157

Najneiskreniji govor u Trumpovoj historiji: Svakih pet sekundi laž

N. V.
Donald Trump je sinoć održao govor o predsjedničkim izborima u SAD-u, a analitičari smatraju da je to bio njegov najneiskreniji govor.
"Činilo se kao posljednji očajnički stav moćnika koji osjeća da mu vlast neumoljivo izmiče", tako je Trumpov govor ocijenio David Smith za Guardian.

Američki predsjednik je jučer iz sobe za sastanke Bijele kuće "trijumfovao" poput onog puta kada je na istom mjestu predložio izbjeljivač kao lijek za koronavirus ili onda kada je za QAnon rekao da mu se dopadaju.

Govorio je o predsjedničkim izborima u SAD-u, a njegov stav je iznimno opasan i neiskren, pogotovo može biti problematičan ako se uzme u obzir da je sve izgledalo kao pokušaj zastrašivanja.

Također je riskirao i poticanje protesta i nasilja kod pristalica koji bi Joea Bidena mogli vidjeti kao nelegitimnog novoizabranog predsjednika. Svoje pristalice "Proud Boys" je na sličan način pripremao na prošlim izborima u slučaju da izgubi od Clinton.

Osim što je mračan, iznio je i niz lažnih tvrdnji.

"Ako se budu brojali legalni glasovi, lako ću pobijediti, a ako budu brojani i ilegalni glasovi, oni će pokušati ukrasti izbore", rekao je on.

Bila je to hrabra i dramatična tvrdnja s ogromnim implikacijama i apsolutno bez osnova s obzirom na to da se izbori provode potpuno demokratski. Osim toga je govorio i o tome da ankete loše utječu na izbore jer su "dizajnirane da zadrže (Trumpove) glasače kod kuće". Kako je to uopšte moguće?

Chris Murphy, demokratski senator iz Connecticuta je tvitao: "Ovo je izvanredno. Laž svakih pet sekundi. Ne male laži, samo nuklearne."

Predsjednik Amerike je zatim nastavio iskazivati rasizam dok je govorio o Philadelphiji i Detroitu koji su većinski afroamerički gradovi u državama koje se smatraju bojnim poljima.

"Pokušavaju namjestiti izbore, a mi to ne možemo dopustiti. Detroit i Philadelphia su poznati kao dva najkorumpiranija politička mjesta u našoj zemlji", ustvrdio je Trump.

Konstantno je ponavljao da su izbori pokradeni, a da je u pravu potkrepljivao je to svojim ranijim tvrdnjama koje su također bile laž.

Da je u pitanju najneiskreniji govor potvrdio je i Daniel Dale koji provjerava činjenice na CNN-u.