Univerzitet Washington
79

Na propalestinskim protestima uhapšena kandidatkinja za predsjednika SAD-a

F. H.
Screenshot
Screenshot
Predsjednička kandidatkinja Zelene stranke Jill Stein uhapšena je u subotu na propalestinskim demonstracijama na Univerzitetu Washington u St. Louisu.

Glasnogovornik kamapnje Jill Stein kazao je kako nisu bili upoznati s optužbama.

Stein je bila na demonstracijama kako bi podržala studente koji su postavili kamp i izjavili da neće otići sve dok se Univerzitet Washington ne odvoji od Boeinga i bojkotira izraelske akademske institucije, između ostalih zahtjeva.

U videosnimku snimljenom prije njenog hapšenja i postavljenom na X, kandidatkinja Zelene stranke rekla je da podržava studente i njihova ustavna prava na slobodu govora.

"Stajat ćemo ovdje u red sa studentima koji se zalažu za demokratiju, za ljudska prava, zalažu se za okončanje genocida", rekla je Stein.

David Schwab, direktor komunikacija Jill Stein za predsjednicu, rekao je da je Stein pokušao deeskalirati situaciju između demonstranata i policije u subotu poslijepodne, ali da policija "nije reagirala" i počela je s hapšenjima ubrzo nakon toga.

"Kao što je dr. Stein rekla, sramotno je da univerzitetske uprave odobravaju upotrebu sile protiv vlastitih studenata koji jednostavno pozivaju na mir, ljudska prava i kraj genocida kojeg se američki narod gnuša", rekao je Schwab.

Uhapšeni su i Steinin voditelj kampanje i zamjenik voditelja kampanje.

Više od 80 ljudi uhapšeno je u subotu na Univerzitetu Washington u St. Louisu usred tekućih propalestinskih demonstracija, navodi se u saopćenju univerziteta.

Grupa demonstranata, koja je uključivala studente, zaposlenike i pojedince koji nisu povezani sa univerzitetom, marširala je na više lokacija u kampusu gdje su "podigli šatore i pokazali da ne namjeravaju otići", saopćio je univerzitet.