Oštre reakcije
39

Donald Trump optužio Jevreje koji glasaju za Demokrate da mrze Izrael

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bidenova kampanja i srodne demokratske grupe osudile su Donalda Trumpa nakon što je bivši predsjednik rekao konzervativnom radijskom voditelju da Jevreji koji glasaju za Demokratsku stranku čine svetogrđe.

Trumpov komentar došao je tokom intervjua sa Sebastianom Gorkom, njegovim nekadašnjim pomoćnikom u kampanji, koji ga je tjerao na kritike koje su istaknuti demokrati imali na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua tokom rata između Izraela i Hamasa.

"Zapravo mislim da oni mrze Izrael. Svaki Jevrej koji glasa za demokrate mrzi svoju religiju... Mrzi sve u vezi s Izraelom i trebao bi se sramiti samih sebe jer će Izrael biti uništen", kazao je Trump.

Komentari, neki od najdirektniji koje je Trump ponudio u vezi s unutaropolitičkim posljedicama rata Izraela i Hamasa, evocirali su ranije izjave koje je bivši predsjednik dao dovodeći u pitanje "lojalnost" američkih Jevreja.

Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Lige protiv klevete, zagovaračke skupine, nazvao je Trumpove izjave "klevetničkim". Bijela kuća ih je ismijala kao "otrovne", a kampanja predsjednika Joea Bidena optužila je Trumpa da "napada Amerikance Jevreje u vrijeme porasta antisemitizma".

“Jedina osoba koja bi se ovdje trebala sramiti je Donald Trump. Donald Trump otvoreno ponižava Amerikance Jevreje i navodno misli da je Adolf Hitler 'učinio neke dobre stvari'. Rekao je da su jedini ljudi za koje želi da mu broje novac 'niski tipovi koji nose jarmulke' i pohvalio neonaciste koji su uzvikivali 'Jevreji nas neće zamijeniti'", rekao je glasnogovornik kampanje "Biden-Harris 2024" James Singer.

Trumpovi komentari došli su samo nekoliko dana nakon što je čelnik većine u Senatu Chuck Schumer održao govor u kojem je kritikovao Netanyahua i pozvao na promjenu izraelskog političkog vodstva. Biden je pozitivno govorio o Schumerovom govoru, iako nije rekao da podržava isti ishod.

Trump se uglavnom suzdržavao od zauzimanja stajališta o ratu u Gazi sve do nedavno, kada je rekao da podržava izraelsku kampanju da u potpunosti uništi Hamas. Bivši predsjednik, prošle jeseni, objavio je sliku na svojoj platformi društvenih medija kritizirajući "liberalne Jevreje" jer ne cijene njegov dosije o Izraelu.

"Samo kratki podsjetnik za liberalne Židove koji su glasali za uništenje Amerike i Izraela jer ste vjerovali lažnim narativima!" glasila je slika. "Nadajmo se da ste naučili iz svoje pogreške i da ste u budućnosti donosili bolje odluke! Sretna Nova godina!"