U samom centru grada
1.7k

Otvoren Islamski centar Zenica, stotine visokih zvanica i hiljade vjernika bilo na svečanosti

M. G.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U prisustvu nekoliko hiljada vjernika te stotine visokih zvanica iz vjerskog, kulturnog i javnog života, danas je svečano otvoren Islamski centar Zenica, čija je izgradnja započeta još 2002. godine te koji bi u budućnosti trebao biti stjecište vjerskog, kulturnog i obrazovnog života tog grada i Zeničko-dobojskog kantona.

Centar je izgrađen u samom centru tog grada, neposredno uz rijeku Bosnu, a u svom će sastavu imati biblioteku, vrtić, restoran, prostore za mektebsku nastavu, poslovne prostore…te po mnogima predstavlja i najveći objekat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svakako je najveći i najznačajniji u Zenici i Muftiluku zeničkom.

"Ljudima ovog grada, ali i svim drugima, čestitam na ovom dobitku. Neka ovaj centar uvijek bude rasadnik zdravih i konstruktivnih ideja i neka u njemu stasavaju velikani našega naroda. Neka bude ponos i dika našoj zemlji i našem narodu", poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, koji je istakao kako je zenički centar velika pobjeda IZBiH te vjernika i građana.

Kavazović je poručio kako je vrijeme da se "zbiju redovi", da se ostave po strani sve razmirice i svađe te da se na svaki način zaštiti domovina, a da svaki građanin bude svetinja.

On je zahvalio svim vakifima, a posebno gostima iz Kuvajta, na čelu s generalnim sekretarom Direkcije vakufa Naserom El- Hamedom, koji su donirali više od 5.000.000 KM za završetak ovog centra u Zenici.

Donatrima se zahvalio i zenički muftija dr. Mevludin ef Dizadarević, koji je svima poželio dobrodošlicu u srce Bosne, odnosno u Grad Zenicu, “smještenu između dva kraljevska grada- tvrdog Bobovca i neosvojivog Vranduka”.

Centar je, podsjetio je izgrađen, uz Sultan Ahmedovu - Čaršijsku džamiju te zgradu istoimene nekadašnje mederese, kao i zgrade sjedišta Muftiluka zeničkog pa današnji dan, podvukao je, predstavlja “svjedočanstvo ponosa i slave”. Islamski centar Zenica predstavlja, istakao je, generacijski projekt Islamske zajednice i građana Zenice pa i daleko šire.

"Ovo, danas, nije pobjeda nas koji vodimo IZ, već svih onih koji su bilo kako pa i na najmanji mogući način doprinjeli da se današnji dan desi. Ovo je pobjeda onih didova i nena koji su od svojih penzija davali priloge. Svih onih kojima je od plata odbijano pa postajali vakifi. Ovo je uspjeh i onih radnika koji su otkidali od svojih plata da bi postali vakifi. Ovo je uspjeh i onih privrednika i ustanova koje su dale stotine hiljada da bismo mogli danas biti ovdje. Svi smo danas pobjednici i svima izražavam veliko hvala i dovim Allahu da sevape od ovog hajrata nađete onda kada vam najviše bude trebalo", kazao je Dizdarević.

Projekat, kazao je, ne bi mogli završiti bez nesebične pomoći “naše braće iz Kuvajta, Generalne direkcije Vakufa i organizacije En Nedžatul Hajrije”.

"Zeničani nikada ne smiju zaboraviti da je Kuvajt pomogao obnovi Željezare Zenica nakon rata, što je omogućilo da, danas, hiljade sugrađana svoj hljeb tamo zarađuju. Nećemo zaboraviti da je Kuvajt omogućio završetak Islamskog centra", naglasio je Dizdarević, koji je dodao kako će ovaj, biser Zenice, u decenijama i stoljećima pred nama "služiti vjeri i kulturi ovog grada".

Generalni sekretar Direkcije vakufa Naser El- Hamed istakao je kako su imali podršku Vlade Kuvajta, Ministarstva vakufa te i drugih organizacija iz te zemlje.

"Želimo da vam poklonimo ovaj lijepi objekat i da vam to bude kao poklon naroda Kuvajta. Ne samo nas, nego cijelog naroda Kuvajta, a koji će doprinjeti našoj međusobnoj ljubavi i zajedništvu", kazao je El-Hamed.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Ambasade Kuvajta u BiH, ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, koji je, zbog stradanja njegove zemlje i naroda, dobi i najveći aplauz prilikom spominjenja njegovog imena i imena njegove države.

Svečanost su uveličali i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, državni ministar Selvid Hurtić, federalni ministar Ramo Isak, premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te mnogi drugi.

Svečanost je održana u sklopu ovogodišnje, 12. manifestacije “Dani vakufa 2024”, koja se obilježava u terminu od 19. aprila do 7. maja. Muftija Dizdareveć je zahvalio brojnim vakifima i donatorima, a posebno na podršci kompaniji ArcelorMittal (AMZ), vladama Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor AMZ-a Nikhil Mehta istakao je kako su sretni što su imali priliku podržati ovako važan projet za lokalnu zajednicu te je podsjetio kako su oni svoju donaciju usmejrili u opremanje biblioteke, jer “vjeruju u nauku i znanje”.