Poznat i razlog
0

Škotska bi mogla ostati bez premijera: Humza Yousaf već danas podnosi ostavku?

N. Ž.
Humza Yousaf (Foto: EPA-EFE)
Humza Yousaf (Foto: EPA-EFE)
Premijer Škotske Humza Yousaf će potencijalno već danas, 29. aprila, dati ostavku na funkciju lidera ove države.

Kao razlog za ovu odluku, prema navodima britanskih medija, navodi se kolaps koalicije SNP-a (Škotska nacionalna partija) i Zelenih. Partnerstvo između ove dvije stranke je započeto 2021. godine, kada je na čelu Škotske, ali i SNP-a, bila Nicola Sturgeon.

Ona je dala ostavku na mjestu premijerke 28. marta 2023. godine, a dan poslije je zamijenio Humza Yousaf, koji bi tek godinu i mjesec dana nakon preuzimanja ove funkcije mogao završiti svoj mandat.

Vrijedi istaći i da je u škotskom parlamentu zakazano glasanje o nepovjerenju vladi koju predvodi Yousaf. Ključni glas mogla bi biti Ash Regan, jedina zastupnica stranke Alba, koja je napustila SNP nakon što je Yousaf pobijedio u borbi za lidera ove stranke. S njom je predsjednik najveće stranke u Škotskoj održao i sastanak prethodne sedmice, ali nije rekla u kojem smjeru će ići njen glas.

Iako se sada govori o potencijalnoj ostavci, sam Yousaf je u petak, 26. aprila, rekao kako će se "boriti protiv glasanja o nepovjerenju" te da "neće napustiti mjesto premijera."

Važno je istaći i da je partnerstvo između SNP-a i Zelenih "puklo" zbog toga što je stranka premijera Yousafa objavila da će vlada odustati od cilja smanjenja gasova 'staklene bašte' (greenhouse gases, engl.). Za cilj od 75 posto smanjena ovih gasova do 2030. godine su istakli da je sada "van dometa."

Prije ovih nesuglasica, problem je nastao i zbog prekida izdavanja blokatora puberteta za djecu ispod 18 godina. Nakon ove odluke koju je donio SNP, Zeleni su najavili da će održati glasanje o dijeljenju vlasti s najvećom strankom u Škotskoj.

Podsjetimo, Humza Yousaf je premijer Škotske od 29. marta 2023. godine. Postao je prvi musliman na čelu ove zemlje, a prije njega je na poziciji premijerke ove države čak devet godina bila Nicola Sturgeon.