Vijetnam
0

Ljekari i sestre prodali stotine beba

FENA
Ljekari, medicinske sestre i socijalni radnici, koji su bili uključeni u lanac prodaje novorođenčadi, našli su se na sudu u Vijetnamu pod optužbom da su prodali na usvajanje više od 250 beba, prenosi u utorak Sky News.

Grupi od 16 osumnjičenih stavlja se na teret "zloupotreba položaja" i suočeni su s kaznom do deset godina zatvora. Među osumnjičenima su i šefovi dvije socijalne službe u pokrajini Nam Dinh, kao i ljekari i sestre iz seoskih bolnica.

Oni su, kako se navodi, krali novorođenčad samohranih i siromašnih majki i falsifikovali dokumenta, tvrdeći da su porodilje ostavile svoju djecu u bolnici, čime je bio ispunjen uslov za dalje usvajanje. U optužnici se tvrdi da je grupa prodala 266 beba porodicama iz inostranstva, u periodu od 2005. do jula 2008. godine, iako nije poznato iz koje su zemlje usvojitelji. Smatra se da su osumnjičeni prodajom novorođenčadi zaradili svako po 550 dolara.

Vijetnam i Sjedinjene Američke Države, koje primaju najviše djece na usvajanje, trebalo bi uskoro da obnove ugovor o usvajanju koji ističe ovog mjeseca. Američka ambasada je aprila prošle godine navela u izvještaju da Vijetnam nije uspio da sredi stanje u sistemu usvajanja, dozvoljavajući da procvjeta korupcija i prodaja beba.

U izveštaju se dalje opisuje kako bolnice prodaju djecu majki koje nisu mogle da plate račun, a pominje se i slučaj jedne bake koja je prodala svog unuka, bez majčinog znanja.